Plenković: Rafalei, by the way, imaju dva motora. I na to smo mislili

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković predsjedao je sastankom vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. 

Teme sastanka bile su i unaprjeđenje sustava obrazovanja te financijska perspektiva 2021.-2027.

Po završetku sastanka premijer Plenković odgovarao je na pitanja novinara. Rekao je da je županima i predstavnicima gradova i općina predstavljena i zdravstvena reforma.

"Sastanci sa županima su izrazito važni da bismo učinkovitije i komplementarnije upravljali Hrvatskom", rekao je Plenković.

Upitan oko zahtjeva učitelja, Plenković je rekao da su kadrovska pitanja jako važna te da su učiteljima, liječnicima, profesorima već povećali plaće. "Nastavit ćemo na tom tragu, da bi svi nastavili pružati usluge i u zdravstvenom i u obrazovnom sustavu", rekao je Plenković.

O MiG-ovima

Što se tiče pada MiG-a, premijer je rekao da zna ono što je MORH već priopćio, a to je da je jedan pilot pušten kući, a drugi jutros uspješno operiran.

Nije izravno odgovorio na pitanje treba li prizemljiti preostale MiG-ove.

"Zrakoplovstvo obavlja tehničke kontrole. Nikada nijedan avion nije poletio a da netko nije obavio tehničku kontrolu", rekao je Plenković, ponovivši da je upravo iz toga razloga vlada odlučila nabaviti Rafalee.

Vlada u Splitu na sastanku sa županima

Posted by Index Vijesti on Wednesday, December 7, 2022

"To su avioni koji, by the way, imaju dva motora. I na to smo mislili", rekao je premijer.

Odbacio je pozive da ministar obrane Mario Banožić zbog pada zrakoplova da ostavku. "Ne, pa nije se ovo prvi put dogodilo. Je li avion doživio neki tehnički kvar ili nije, nije odgovornost ministra", rekao je Plenković.

Rekao je da za smrt 12 staraca u Domu za starije i nemoćne u Splitu te za smrt Indexovog novinara Vladimira Matijanića ne osjeća političku odgovornost. "Ne, to su pitanja za zdravstvo i pitanja za DORH", rekao je.

"Sutra očekujem odluku za Schengen, od 1.1. potpuna sloboda kretanja"

Kazao je da je do sutrašnje ključne odluke o Schengenu došlo trudom i radom Hrvatske, ispunjavanjem zahtjeva i "vrlo vještim vanjskopolitičkim zastupanjem vanjskopolitičkih interesa", a ne poklonom.

Kazao je da je Hrvatska spremna za Schengen te da se nitko ne protivi ulasku Hrvatske u zajednički europski prostor.

"Glede Hrvatske niti jedna zemlja više nema nikakvu rezervu. Očekujem da se ta odluka donese sutra i da stupi na snagu 1.1., što znači potpunu slobodu kretanja, kad je riječ o cestovnim prijelazima, željezničkom prometu, morskim lukama, dok će odluka za zračni promet stupiti na snagu 26. ožujka. 

Premijera su novinari pitali i o konzultacijama u saboru vezanima za obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

"Razgovori se vode. Ovaj prijedlog ne samo da je u skladu s Ustavom i zakonom, nego u potpunosti slijedi sve situacije koje smo imali dosad. Ta priča koja govori o neustavnosti služi samo kao krinka. Stotinu ukrajinskih vojnika koji bi došli u Hrvatsku ne znam kome bi trebali predstavljati prepreku. Ako itko treba imati refleksnu potporu Ukrajini, onda je to Hrvatska", rekao je Plenković.

"Stvar je sasvim jasna, čista. Sve ostalo je politiziranje", rekao je Plenković, izrazivši uvjerenje da će saborski zastupnici donijeti razborite odluke.

Pročitajte više

 

Pročitajte više