Plenković se hvali da je ograničio cijene 30 proizvoda. Našli smo ih još jeftinije

Foto: Index

Nakon nekoliko dana pregovora s velikim trgovačkim lancima u Hrvatskoj vlada je objavila popis trideset namirnica kojima će, kako kažu, od ponedjeljka biti zamrznuta cijena, dok za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile te svinjsko mljeveno meso ostaju ograničenja iz prethodnog paketa. Vlada je ovim potezom odredila maksimalnu cijenu određenih proizvoda.

Našli smo puno jeftinije artikle od vladinih

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena na kraju prošle godine koštala bi 99.68 eura, a po novim cijenama 76.19 eura, što je 23.57 posto manje, uz uštedu od 23.49 eura, pohvalio se premijer Plenković. 

Međutim, novinarke Indexa provjerile su trenutne cijene artikala s popisa i primijetile kako je gotovo sve artikle i sada moguće naći po nižim cijenama nego onima koje je vlada stavila na popis. Novinarke su tijekom analize cijene birale najjeftinije proizvode na policama Kauflanda i Lidla te na webshopu Konzuma.

Većinu proizvoda moguće je naći po nižoj cijeni nego što ju je vlada odredila, a uglavnom se radi o robnim markama koje su pretežito jeftinije i ne nužno slabije kvalitete od poznatih, znatno skupljih brendova. 

A evo koje su najveće razlike kod prehrambenih proizvoda. Primjerice, litru suncokretovog ulja, čija je cijena još ranije zamrznuta na maksimalan iznos od 1.72 eura, u Konzumu se može naći za 1.39 eura (Dijamant), u Kauflandu za 1.59 (marka K-Classic) te u Lidlu gdje Zvijezdino ulje košta 1.45 eura. 

Velika je razlika i u šećeru koji se u Kauflandu može naći za 1.19 eura iako ga je vlada zamrznula na iznos od 1.33. Jedno od najvećih odstupanja je kilogram dugozrnate riže čiju je cijenu vlada zamrznula na 2.29 eura, a mi smo ju i u Kauflandu i u Lidlu našli za 1.59 eura. Primjerice, cijenu pola kilograma špageta vlada je zamrznula na 1.09 eura, a mi smo takvo pakiranje našli u Kauflandu za 80 centi. 

Foto: Index

Kod higijenskih proizvoda vlada je zamrznula cijenu paste za zube, gela za tuširanje i šampona te toaletnog papira, higijenskih uložaka i pelena. Nova najviša cijena paste za zube od 125 ml trenutno je, prema vladinoj tablici, u trgovačkim lancima 3.61 euro, dok ju je vlada snizila 17% te zamrznula na 2.99 eura. 

No zanimljivo je kako će kupci u Kauflandu najjeftiniju pastu za zube marke Kaladont platiti 1.95 eura, dok će u Lidlu za marku Dentalux potrošiti tek 1.05 eura. Ima i drugih pasti za zube od 125 ml čija je cijena niža od maksimalne koju je danas odredila vlada.

Velika je razlika u vladinoj zamrznutoj cijeni šampona od 1 litre od one na policama ova dva trgovačka lanca. Najviša cijena trenutno je nešto više od 5 eura. Vlada kaže da ju je spustila za 31% na 3.49 eura. No, u Kauflandu šampon za istu namjenu, samo druge marke, kupci mogu kupiti za 1.19 eura. 

Vlada je zamrznula i cijenu WC papira, no isti se može naći u Konzumu po nižoj cijeni.

Plenković se hvalio

Plenković se danas hvalio pomaganjem građanima u dva navrata: na sjednici vlade te na presici nakon sjednice vlade.

Kada je riječ o cijenama hrane i njihovoj usporedbi s cijenama u Europi, rekao je da je "teško pratiti prosjek".

"Išli smo u proširivanje broja proizvoda kojima su ograničene cijene, da se smanji cijena hrane i trošak košarice", dodao je.

"Štitimo onog koji ima mala primanja, a mora ići u dućan", kaže Plenković.

Na presici nakon sjednice vlade, kada su ga novinari pitali za zatajene milijune Gordana Grlića Radmana, govorio je da se on bavi temama koje su važne za građane te da mu ništa neće zasjeniti paket mjera pomoći koji je vlada donijela.

Rekao je da se radi o trivijalnoj stvari koja je zanimljiva samo onome tko želi zlo HDZ-u i vladi koja pomaže građanima.

"Na kraju bude čovjeku žao činiti dobro"

Kada su ga novinari pitali oko plinske afere, rekao je da mu dođe žao što čini dobro.

"Ovo na kraju bude čovjeku žao činiti dobro, što njih zanima. Što nije? Nevjerojatno. Nevjerojatno", rekao je Plenković i otišao s govornice. "Mi činimo dobro jer mi hoćemo činiti dobro. A vi hoćete da se govori o onom što je nebitno", rekao je Plenković na odlasku.

Pročitajte više