Plenković se oglasio o napadu na Izrael

Foto: EPA

Hrvatski premijer Andrej Plenković je danas snažno osudio sinoćnji napad Irana na Izrael, ocijenivši da se radi o opasnom razvoju događaja koji zahtjeva da se pokrenu napori prema deeskalaciji. "Snažno osuđujem sinoćnji napad Irana na Izrael. To je ozbiljna eskalacija i opasna prijetnja regionalnoj sigurnosti", napisao je premijer na X-u.

U objavi je također naveo da Hrvatska "podržava sve napore koji vode ka deeskalaciji i političkom rješavanju trenutne krize". Iran je tijekom noći napao Izrael s oko 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila, a napad je završen u nedjelju ujutro bez težih posljedica jer ih je golema većina presretnuta i oborena. 

Zapad i NATO osudili napad Irana

Izraelska vojska objavila je da je većina bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i "u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija". 

Zapad i NATO osudili su napad Irana bez presedana na Izrael, s SAD-om i Francuskom koji su ponovili predanost "sigurnosti Izraela". Kina i Rusija, koja ima bliske odnose s Iranom, u nedjelju su izrazile zabrinutost zbog iranskih napada na Izrael i pozvale sve strane da pokažu suzdržanost.

Pročitajte više