LOKALNI IZBORI

Plenković se zgraža nad Ivoševićem. Podsjetimo što je Tuđman govorio o Židovima

Foto/screenshot: FaH/YouTube

"DA JE to netko napravio iz HDZ-a, to bi bila revolucija, trebao bi se povući i više se ne baviti politikom, sramota", mrgodio se danas Andrej Plenković, kojem su se partijska i državna funkcija potpuno pomiješale, pa kao premijer putuje državom i agitira za spadala iz svoje stranke. Citirana rečenica njegov je osvrt na antižidovski komentar Bojana Ivoševića, dogradonačelničkog kandidata Ivice Puljka.

> Plenković: Ono što je napisao Ivošević je zastrašujuće, on je sramota za Split

Ivošević je, kao što je poznato, prije četiri godine u raspravi na Facebooku pisao gluposti o Židovima i Hitleru. Komentar je ubrzo izbrisan, da bi sada, u finišu kampanje za splitskog gradonačelnika, naprasno uskrsnuo kao jedan od zadnjih aduta Puljkova protukandidata Vice Mihanovića, HDZ-ovca o čijoj smo blamaži s doktoratom pisali više puta. Ivošević se ispričao, no Mihanović ga je svejedno na jutrošnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare pozvao da odustane od kandidature.

Što za našu priču nije bitno, bavimo se Plenkovićem. I HDZ-ovcima.

Hvalio se što mu žena nije Srpkinja ni Židovka

Stoga se prisjetimo glasovite izjave utemeljitelja i prvog predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana:

"Danas šire kojekakve druge laži, ne znam što će još izmisliti. Čuo sam da sam židovskog podrijetla, a ja sam pronašao, znao sam za svoje pretke u Zagorju prije tamo 350 godina, i rekao sam, možda bi bilo dobro da imam nešto od toga, valjda bi bio bogatiji, možda ne bi bio postao komunist. Onda, kad nije to dosta, onda mi pronalaze u supruzi čas Židovku, čas Srpkinju. Na moju sreću, ni jedno ni drugo nikad nije bila, kao što mnogima takve jesu. I tako dalje i tako dalje šire laži", rečenice su koje je Tuđman izgovorio prije tridesetak godina. 

Evo što je Plenković rekao o Tuđmanu prije desetak dana u Velikom Trgovištu, kamo je otišao obilježiti 99. godišnjicu pokojnikova rođenja. "Drago nam je da možemo danas, u četvrtom desetljeću hrvatske demokracije, i dalje broditi upravo onim putem i s temeljnim načelima koja je upravo on postavio za HDZ", kazao je Plenković.

Uveo kunu, mijenjao Bespuća

Tuđmanovi istupi, naročito raniji, sadržavali su, najblaže rečeno, dvojbene stavove prema Židovima. Zbog toga će se nešto kasnije, u godinama kad mu je trebala međunarodna afirmacija države, ispričavati viđenijim pripadnicima židovskog naroda. Čak je 1996. godine izmijenio svoju kapitalnu kupusaru Bespuća povijesne zbiljnosti te izbacio dijelove koje je dio domaće, ali i međunarodne javnosti smatrao antisemitskima. Istodobno, u njegovoj su ostavštini rečenice i potezi koji rehabilitiraju NDH i njezine simbole - naziv novca, a dobrim dijelom i vojna terminologija, preuzeti su iz Endehazije. 

O duhu Tuđmanove stranke neka posvjedoči i davna izjava pokojnog HDZ-ova saborskog zastupnika Nedjeljka Kujundžića: "Diplomatske odnose Hrvatske i Izraela, po svemu sudeći, Izrael će nastojati zlorabiti za moralno i materijalno cijeđenje Hrvatske. Odakle takve težnje i kako se one ostvaruju, o tome vrlo vrijedne natuknice pruža Schwartzova knjiga Protokoli, Židovi i Adolf Hitler. Utoliko vrjednije jer je autor i sam židovskih roditelja, pa u sebi samome nosi židovsku dušu koju je nadvladao", zapazio je svojedobno Kujundžić. 

Plenković danas traži od Ivoševića da se povuče iz politike zbog odavno izbrisanog komentara. Šta mislite, hoće li i on napustiti politiku jer brodi "upravo onim putem" kojim je glavinjao autor antižidovskih rečenica dr. Franjo Tuđman? Imamo i odgovor - neće, briga Plenkovića za principe, stalo mu je tek do pobjede njegova nemuštog kandidata u Splitu. Antižidovske će komentare zaboraviti već u ponoć, kada počne izborna šutnja. Da neće, ne bi slijedio Tuđmana.

Uostalom, ako mu je stalo do Židova, neka zabrani ustaški pozdrav.

Pročitajte više