Plenković: To nisu poduzetnici ako nemaju 42 kn za HGK

Foto: Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

NAKON što je oporba u saboru srušila kvorum vladajućima reagiravši na odbijanje HDZ-ovog predsjednika sabora Gordana Jandrokovića da stavi na glasanje promjene zakona prema kojima bi se ukinula prisilna naplata članarine parazitskoj HGK, premijer Andrej Plenković odmah je sazvao koalicijski sastanak u vladi. 

Plenkoviću koalicijski partneri još prije desetak dana rekli da imaju veliki problem s HGK, nije ih poslušao

Plenkovića su neki od koalicijskih partnera podsjetili da su na koalicijskom sastanku prije desetak dana rekli da imaju problem s načinom na koji funkcionira Hrvatska gospodarska komora i s prisilnim naplaćivanjem članarina, dok nije potpuno jasno kako se taj novac troši i kakvu konkretnu korist od toga imaju sami poduzetnici. 

Plenković njihova upozorenja očito nije shvatio ozbiljno pa je danas prijedlog stavljen na glasanje, da bi onda bio naprasno povučen nakon što su u HDZ-u shvatili da oko HGK nemaju podršku koalicijskih partnera. 

HDZ-ovci u četvrtak navečer bili uvjereni da nema problema, ujutro je nastao kaos

"Plenković je lakonski pristupio tome, nije vjerovao da će netko od koalicijskih partnera doista raditi problem i da im je to tako važno pitanje, na kojem bi moglo doći do ovakvog razmimoilaženja", govori Indexov dobro upućeni sugovornik. 

Da je HDZ bio uvjeren da njegovi koalicijski partneri ne misle ozbiljno, potvrđuje i to što je Branko Bačić, šef HDZ-ova saborskog Kluba, u četvrtak navečer bio uvjeren da neće biti nikakvih problema s točkom o HGK, a, kako doznajemo, pravi kaos u vladajućoj koaliciji nastao je jutros kada su im koalicijski partneri dali konačnu potvrdu da ih neće podržati u njihovom stavu o prijedlogu oporbe za HGK. 

"Plenković je poludio, jako je burno reagirao"

"Kad su mu neki od koalicijskih partnera rekli da ne mogu ovo podržati, Plenković je poludio, jako je burno reagirao", prepričava Indexov sugovornik. 

Vlada je planirala donijeti zaključak kojim se Mostov prijedlog odbija i prema kojem se ide u reformu HGK, i to po inicijativi vladajućih, a ne Mosta. No kako doznajemo, kada bi sudjelovali u glasanju, HNS i Reformisti bi vjerojatno bili suzdržani, a dva HSLS-ovca protiv. "To bi značilo da bi bilo 71 naprama 71 i zaključak kojim se Mostov prijedlog odbija bi pao", objašnjava upućeni Indexov izvor. No da se i nisu pojavili na glasanju, vladin zaključak ne bi prošao. Kalicijski partneri su HDZ-u poručivali kako im nije cilj rušenje Plenkovića, nego da se u nekim njima bitnim temama moraju postaviti. 

Ovdje treba napomenuti i da HDZ-u u saboru nedostaje Miroslav Tuđman koji je u bolnici zbog covida i u teškom je stanju. Da se glasalo o HGK, on bio peti zastupnik koji bi nedostajao HDZ-u. Upravo je Tuđmana u više navrata danas spominjao Plenković predbacujući oporbi da su "ovo napravili na njegovoj bolesti". Dodao je da im "to neće zaboraviti". Nakon toga Plenković je odjurio na sastanak koalicije koji je prošao vrlo burno. 

"Sastanak je bio kakav je bio, svi su se ispucali, bilo je vrlo nediplomatski, spominjali su se i prijevremeni izbori"

Indexov sugovornik koji je bio na sastanku prepričava kako je rasprava bilo jako žustra i da se međusobno nisu štedjeli.

"Sastanak je bio kakav je bio. Svi su se ispucali, bilo je vrlo nediplomatski. Ali svi su rekli što su imali. U jednom trenutku se spomenulo i da možemo ići na prijevremene izbore. Koalicijski partneri su rekli da ne treba spominjati prijevremene izbore, ali da se te opcije ne boje", govori naš sugovornik koji je prisustvovao sastanku. Osim međusobne burne rasprave na sastanku se također kritiziralo oporbu zbog rušenja kvoruma u saboru, ali i zbog toga kako je koncipiran prijedlog o HGK.

Sudionici sastanka konstatirali su da je prijedlog Mosta u kojem se traži ukidanje članarine HGK krajnje neozbiljan. Na sastanku se govorilo da je to populistički prijedlog od jedne rečenice. 

Plenković na sastanku: Kakvim je to poduzetnicima puno 42 kune članarine HGK-u mjesečno? To ni nisu poduzetnici

No Plenkoviću su koalicijski partneri rekli da nije stvar u visini nameta koji za većinu poduzetnika iznosi 42 kune, nego da je stvar percepcije HGK i percepcije njih kao liberalnih stranaka te da zbog toga ne mogu šutjeti.  

No kako doznajemo, Plenković je na to reagirao s popriličnim nerazumijevanjem.

"Kakvim je to poduzetnicima puno 42 kune članarine HGK-u mjesečno? To ni nisu poduzetnici", rekao je na sastanku Plenković, prepričava nam jedan od sudionika. 

Na svojevrsno ruganje poduzetnicima i zanemarivanje činjenice da je članarina HGK-u samo jedan od stotina parafiskalnih nameta koje su poduzetnici prisiljeni plaćati, koalicijski partneri su mu replicirali kako su u Hrvatskoj svi oni koji zarađuju na slobodnom tržištu poduzetnici i da tu činjenicu treba respektirati. "Rekli su da razumiju da Plenković ima problema u stranci i da je preopterećen, ali da mora razumjeti i njih te činjenicu da su im neke stvari važne", prepričava sudionik sastanka. 

Vladajući se dogovorili da se ide u promjenu zakona o HGK, iznesen konkretan prijedlog

Kaže da je sastanak ipak završio u boljem tonu, da su se svi partneri složili da je njihova suradnja mnogo bolja opcija od ulaska Domovinskog pokreta ili Mosta u vladu. Napomenuo je i da je postignut konkretan dogovor o HGK.

"Iako je bilo žestoko, na kraju je ipak postignut konsenzus. Svi smo nekako rekli da se trebamo sabrati i da nema smisla da se sad raspadnemo. Plenković je rekao: 'Ajmo se sljedeći tjedan naći i složiti prijedlog reforme HGK.' Tu bi se išlo na promjene i u članarini, bio je i konkretni prijedlog da se plaća prvu godinu, drugu nešto dodatno i da se treću godinu i dalje više ne plaća članarina", prepričao je Indexu sudionik sastanka. 

"Koalicijskim partnerima je bilo važno pokazati da nisu samo dizači ruku, a i Plenkoviću je, čini mi se, postalo jasno da će se morati ići u ozbiljnu reformu HGK", zaključuje jedan od sudionika sastanka. 

Pročitajte više