Plenković: Hrvatska država mora imati utjecaja u INA-i i HEP-u

Screenshot: Twitter

POVODOM sto dana vlade, premijer Andrej Plenković dao je intervjue za RTL i HRT.

U intervjuu za RTL je uz tvrdnje kako je znao da Kolinda Grabar Kitarović ide u SAD i da Pavo Barišić nije plagijator, rekao i kako država mora imati svoj utjecaj u Ini i HEP-u:

"Želim interes i utjecaj hrvatske države u dvije ključne energetske kompanije, Ini i u HEP-u. Ono što bi bilo 75 posto plus 1 dionica u smislu korporativnog upravljanja, država kao vlasnik tada ima i najveći upliv i utjecaj i donosi ključni strateški smjer kvalitetnog upravljanja. To je intencija."

Država treba voditi računa o energetskoj sigurnosti

Ponovio je kako je Ina nacionalna kompanija i dodao kako smatra da je situaciju s Inom najprimjerenije sanirati preko HEP-a:

"U ovom trenutku HEP ima vrlo dobro poslovanje, ima dobit. Smatramo da je on u ovom trenutku najprimjereniji i najprikladniji način kako da ostvarimo ovaj drugi cilj. Ne želim spekulirati o cijeni Ine, jer je riječ o kompaniji čije dionice kotiraju na burzi. Postoji način i metodologija kako se dolazi do izračuna vrijednosti kompanije i tko i kako pregovara oko toga kako cijelu transakciju izvršiti."

Plenković je rekao kako bi Ina mogla biti u puno boljem stanju no što je,  te kako je od dolaska na  vlast razmišljao kako će riješiti taj problem. Podsjetio je kako je Ina u najtežim trenutcima odigrala ključnu ulogu u opstanku države za vrijeme Domovinskog rata.

Iz svih tih razloga smatra kako je njegova odluka ispravna.

Tražit će savjet na međunarodnoj razini

Dodao je kako se tom problematikom bave stručnjaci, te kako će zatražiti savjete i na međunarodnoj razini: "Radimo pripreme, osnovali smo Savjet, imamo stručne ljude koji će se time baviti. Tražit ćemo savjet i onih koji se bave na međunarodnoj razini s takvim poslovima kako bi ga mogli realizirati na najbolji način."

Razgovarat će s Bernardićem

U intervjuu za HRT je rekao kako kritike oporbe na račun njegove vlade nisu utemeljene, te kako je od prvog dana u vladi razmatrao kako vratiti Inu u hrvatske ruke.

Rekao je da će se naći s Bernardićem kada dođe vrijeme za to:

"Ja sam za razliku od njegovog prethodnika koji nije bio u stanju niti čestitati na vrlo jasnoj pobjedi HDZ-u 11. rujna, čestitao na njegovom izboru za predsjednika SDP-a. Čovjek sam dijaloga, otvoren, ali trenutak ćemo izabrati kada to bude najprimjerenije.

Rekao je kako je vlada utakmica na nekoliko polja i kako od svojih ministara očekuje još veći angažman od svojih ministara.

Oporba ne ocjenjuje dobro rezultate putovanja

Smatra kako Hrvatska treba podijeliti svoja iskustva iz mirne reintegracije, te kako čvrsto stoji iza svih svojih vanjskopolitičkih poteza:

"O svojoj međunarodnoj politici mogu govoriti samo u najpozitivnijem svjetlu."

Rekao je kako će se boriti protiv antisemitizma i bilo kakvog oblika diskriminacije u društvu. O ploči u Jasenovcu je rekao:

"Ploča koja stoji tamo u Jasenovcu nije ploča koja veliča neke čelnike iz Drugog svjetskog rata kao što je bilo prije desetak ili trinaest godina u vrijeme jedne druge vlade, već je to ploča za jedanaest dragovoljaca poginulih hrvatskih obrambenih snaga koji su poginuli u obrambenom i domovinskom ratu."

O koalicijskom partneru MOST-u

Vjeruje kako su osigurali stabilnost i kako će tako i biti bez obzira na lokalne izbore:

"Ja želim da HDZ ide samostalno gdje god može, jer je takav pristup i na parlamentarnim izborima omogućio odličan i pobjednički rezultat."

Za kraj je poručio kako od 101 dana njegova vlada kreće u još višu brzinu i kako će ti rezultati biti vidljivi.

 

 

Pročitajte više