PLENKOVIĆ ZA POLITICO "Želim Hrvatsku voditi do 2024. godine"

Foto: Hina, Politico

PREMIJER Andrej Plenković dao je intervju za portal Politico. Plenković se trenutno nalazi u Bruxellesu, u kojem se sastaje s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, i najviše je govorio o temama koje se tiču funkcioniranja Europske unije, ali i najavio svoju kandidaturu na sljedećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

Plenković je izrazio podršku da se na izborima za Europski parlament zadrži koncept Spitzenkandidata odnosno nositelja liste koji je ujedno i kandidat za budućeg predsjednika Europske komisije. Juncker je na prošli izborima bio glavni kandidat Europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ, te je onda postao čelnik EK-a. ''Cilj je imati veću izlaznost birača i dati predsjedniku Komisije veći legitimitet'', izjavio je Plenković koji i dalje podržava koncept Spitzenkandidata.
 
Kada je riječ o ideji francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se na europskim izborima uvedu transnacionalne liste, Plenković ima određenu zadršku, te smatra da će kandidatima iz Hrvatske biti teško profilirati diljem Europe. ''Ideja je privlačna, ali treba još razrade'', zaključuje Plenković.
 
Protiv smanjenja broja europskih povjerenika
 
Hrvatski premijer nije zatvoren prema ideji da se pozicija predsjednika Europske komisije i pozicija predsjednika Europskog vijeća, na kojoj je trenutno Donald Tusk, spoje u jednu. Rekao je da ga zanima prijedlog Komisije o toj temi te da želi raspravu je li pravi trenutak za takav potez. Dodao je kako pozicija predsjednika Europskog vijeća ''postoji tek deset godina, što nije dugo po europskim standardima''.
 
S druge strane, Plenković se protivi smanjivanju Europske komisije, koja ima po jednog povjerenika iz svake države članice Europske unije. ''Ne još. Imam specifičan pogled na tu temu, jer dolazim iz zemlje koja je europskog povjerenika imala samo pet godina. Mislim da se to ne bi trebalo dogoditi u periodu od 2019. do 2024. godine'', rekao je Plenković.

Naravno, hrvatskom premijeru ne bi odgovaralo smanjivanje broja europskih povjerenika jer bi i njegovo možebitno zauzimanje pozicije u Europskoj komisiji bilo teže ostvariti.

Jačanje europske orijentacije unutar Hrvatske

"Hrvatska bi, kao najmlađa članica u klubu, htjela postići to da postane članica užeg kruga Europske unije“, rekao je Plenković u razgovoru za Politico.
 
On je istodobno naglasio kako i unutar Hrvatske želi ojačati europsku orijentaciju.  "Ja želim Hrvatsku danas pozicionirati kao zemlju koja u prvim godinama svog članstva profitira od kohezijske politike koja istodobno jača europsku orijentaciju unutar zemlje“, rekao je Plenković.

Strateški ciljevi - ulazak u Schengen i eurozonu
 
Hrvatski premijer je istaknuo i dva najvažnija strateška cilja Hrvatske: ulazak u Schengensku zonu i u zonu eura. 

"Ulazak u Schengen je nadohvat ruke i ostvariv do našeg preuzimanja predsjedništva EU-om u prvoj polovici 2020. Drugi cilj, ulazak u zonu eura, nešto je udaljeniji i vjerujem da će on biti ostvaren u sljedećem izbornom razdoblju u Hrvatskoj između 2020. i 2024.“, rekao je Plenković.
 
Na pitanje namjerava li se kandidirati i za to izborno razdoblje, Plenković je odgovorio potvrdno. "To je jasno moja agenda“, rekao je Plenković.

Pročitajte više