Plenkovićev prijatelj razbio Janafov auto. Kovačević mu dao drugi, DORH ga nije gonio

Foto: FaH

VLADISLAV VESELICA, član Uprave Janafa i dugogodišnji prijatelj premijera Andreja Plenkovića, prije šest je godina na autoputu Zagreb-Lipovac razbio službeni automobil. U nesreći u kojoj nije sudjelovalo drugo vozilo dobio je lakše, a njegova suputnica, najvjerojatnije supruga, teške ozljede. Nekoliko dana kasnije policija je protiv Veselice podnijela kaznenu prijavu koju je Državno odvjetništvo odbacilo jer je procijenilo da bi, piše u odbačaju prijave, s obzirom na okolnosti sud oslobodio Veselicu.

U Janafu je, pak, odlukom Dragana Kovačevića, donedavnog šefa i trenutnog USKOK-ova osumnjičenika, na korištenje dobio novi automobil, dok je štetu pokrilo osiguranje. Janaf i njegova koordinatorica korporativnih komunikacija Michaela Julijana Vranješ uskratili su nam nekoliko informacija: zanimala nas je marka automobila koji je Veselica razbio, onog koji sada ima na raspolaganju, a pitali smo i je li u trenutku nesreće s njim bila supruga te zamolili za izravan kontakt s njim.

Nije išlo. Neslužbeno smo čuli da je nastradala Toyota Corolla.

Nije bilo neprilagođene brzine ni alkohola

Evo što smo dobili iz Janafa: "Nastavno na upit o prometnoj nezgodi sa službenim vozilom, ističemo kako je kao korisnik službenog vozila, koje je dobio na korištenje temeljem Odluke Uprave gosp. Vladislav Veselica kao vozač doživio prometnu nezgodu službenim vozilom Društva za koju je osiguravajuće društvo priznalo štetu u cijelosti. Predmetna nesreća se dogodila 2015. godine na dionici autoceste Zagreb-Lipovac u blizini Slavonskog Broda. Nije uzrokovana neprilagođenom brzinom niti pod utjecajem alkohola što je utvrđeno postupanjem od strane nadležnih institucija. Gospodin Veselica je nakon nesreće dobio na korištenje drugo službeno vozilo sukladno proceduri JANAF-a te ugovora o radu, a temeljem odluke Dragana Kovačevića. O pitanjima iz domene privatnog života radnika, Društvo nema saznanja", poručuju iz Janafa.

Na isti slučaj policija, pak, gleda ovako: "Možemo potvrditi da policija ima evidentiranu prometnu nesreću koja se dogodila 3. travnja 2015. godine. Policija je zaprimila da je došlo do izlijetanja osobnog vozila na autocesti A3 kod mjesta Slobodnica u smjeru istoka, nakon čega su policijski službenici Postaje prometne policije izašli na mjesto događaja i obavili očevid. Obavljenim očevidom je utvrđeno kako je vozač osobnog automobila desnim kotačima vozila zahvatio travnatu površinu zbog čega je vozilo udarilo u sigurnosni stupić i zaštitnu ogradu, a potom je odbačeno na travnatu površinu gdje je došlo do njegovog prevrtanja. Vozaču i putnici iz vozila liječnička je pomoć pružena u Općoj bolnici Slavonski Brod gdje je konstatirano da je vozač lakše, a putnica teško ozlijeđena. Vozač je alkotestiran, test je bio negativan. Zbog izazivanja prometne nesreće, policija je protiv vozača podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu", informirali su nas iz MUP-a.

Državni odvjetnici odbacili prijavu

Općinsko je državno odvjetništvo bilo ažurno te je, neka dva i pol mjeseca nakon što je Veselica Janafovim vozilom kosio travu, obarao stupiće i rušio ograde, odbacilo policijsku prijavu protiv njega.

"Ovim putem Vas izvješćujemo kako je kaznena prijava protiv osumnjičenika Vladislava Veselice, podnesena zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 2. i 1. Kaznenog zakona, odbačena dana 24. lipnja 2015. temeljem odredbe članka 206. c stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku", sadržaj je maila pristiglog na našu adresu iz ODO-a u Slavonskom Brodu. 

Nazvali smo Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu jer nas je zanimalo zašto su odustali od Veseličina progona, no Bruno Galista, državni odvjetnik kojeg smo dobili, nije bio pretjerano razgovorljiv. Obećao je da će se čuti s nadređenima i pitati ih što nam može reći. Tek nam je potvrdio da je to bio njegov predmet i kategorično zanijekao da je bilo ikakvih pritisaka.

U Janafu od 2012., u Plenkovićevu mandatu napredovao

Članak Zakona o kaznenom postupku po kojem je DORH odbacio policijsku prijavu obično se aktivira kada u nesreći nema oštećenih ili ako je oštećena osoba član obitelji osumnjičenika. Dakle, smatralo se da posljedice nesreće teško pogađaju Veselicu. Barem smo takvo tumačenje dobili. Neslužbeno. 

Sve ovo događalo se prije nego što je Plenković zasjeo na čelo vlade. Veselica je, pak, u Janafu zaposlen od lipnja 2012. godine, a prema dostupnim informacijama, godinama je bio na čelu Sektora komercijalnih poslova. Nakon Plenkovićeva osvajanja vlasti Veselica je, vladinom voljom, napredovao i skrasio se u Upravi Janafa. Medijima je spremno svjedočio o bliskosti s Plenkovićem. Upoznali su se 1976. godine, kad su krenuli u osnovnu školu. 

Plenković mu je "uvijek bio dečko koji je okupljao druge"

"On je uvijek bio dečko koji je okupljao druge. Nije dijelio ljude niti je imao predrasude prema socijalnom statusu i podrijetlu, što znači da su takvi bili njegovi roditelji. Zbog toga je bio omiljen u razredu, pravi prijatelj", govorio je znatiželjnim novinarima Veselica 2016. godine, kada je Dečko Koji Okuplja postajao predsjednik HDZ-a.

Veselica je sin Vladimira i nećak Marka Veselice, socijalističkog disidenta. Prema navodima iz imovinske kartice, u Janafu zarađuje 23.674 kune, supruga mu je zaposlena u Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj i prima deset tisuća kuna mjesečno. Imaju tri kredita, dva stana u Zagrebu i jedno osobno vozilo - trinaest godina starog Golfa šesticu u gospođinu vlasništvu kojim, iskreno se nadamo, upravljaju obazrivije no gospodin službenim automobilom.

 

 

 

 

Pročitajte više