Plenkovićev prijedlog izazvao buru u EU. "Stojim iza toga"

Foto: EPA

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak navečer, nakon neformalnog summita EU, da nije zainteresiran za neku od europskih funkcija i da je "željan trećeg mandata" na čelu hrvatske vlade.

"Ja sam hrvatski premijer s već jako puno iskustva, željan trećeg mandata", odgovorio je Plenković na pitanje novinara je li zainteresiran za neku od vodećih pozicija u EU, o čemu se u ponedjeljak navečer razgovaralo na neformalnoj večeri čelnika država članica EU.

Čelnici država članica EU razgovarali su u ponedjeljak navečer na neformalnoj radnoj večeri o raspodjeli čelnih pozicija u europskim institucijama nakon europskih izbora održanih 9. lipnja.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na konferenciji za novinare rekao je da nije postignut konačni dogovor, ali je izrazio uvjerenje da će se uspjeti dogovoriti do formalnog summita EU, koji će se održati krajem sljedećeg tjedna.

"Imali smo dobre razgovore, koji idu pravom smjeru, ali nismo postigli dogovor", rekao je Michel na konferenciji za novinare nakon neformalne radne večere.

Funkcije koje su na stolu

Razgovora se o poziciji predsjednika Europske komisije, Europskog vijeća, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku i predsjednika Europskog parlamenta.

S obzirom na odnos snaga u Europskom vijeću, gdje EPP ima 12 predsjednika vlada, i u Europskom parlamentu, gdje ima 190 od 720 zastupnika, najizglednijim se čini da će kandidatkinja EPP-a Ursula von der Leyen dobiti drugi mandat na čelu Europske komisije, a Roberta Metsola ostati predsjednica Europskog parlamenta u prvoj polovini mandata ovog parlamentarnog saziva.

Za predsjednika Europskog vijeća kristalizira se ime bivšeg portugalskog premijera Antonia Coste iz redova socijalista te estonske premijerke Kaje Kallas za visoku predstavnicu za vanjsku politiku i sigurnost, koja dolazi iz redova liberala.

"Ovi će se razgovori nastaviti i u sljedećim danima i ako dođe do konsenzusa, donijet ćemo odluku na redovitom sastanku Europskog vijeća krajem sljedećeg tjedna. Ovaj današnji sastanak bio je više informativnog karaktera", rekao je Plenković novinarima po završetku sastanka.

"EPP s obzirom na uvjerljivu pobjedu mora tražiti više nego što je dobio 2019."

Plenković je rekao da je on jedini uz talijansku premijerku Giorgiu Meloni bio nositelj liste svoje stranke na europskim izborima i da se to pokazalo dobrim potezom.

"Mislim da smo dobro procijenili da baš ja nosim listu i na taj način dam dodatnu snagu i osiguram dva mandata više nego 2019. Po meni se ta odluka da se mobiliziramo na najvišoj razini pokazala uspješnom", rekao je Plenković.

Istaknuo je da Europska pučka stranka (EPP) s obzirom na uvjerljivu pobjedu mora tražiti više nego što je dobila 2019. godine, kada je imala znatno slabije izborne rezultate. Tada je EPP u Europskom vijeću imao šest ili sedam predsjednika vlada, a danas ih ima 12, uskoro možda i 13, a u Europskom parlamentu EPP je povećao broj zastupnika sa 176 na 190.

Rekao je i da se u obzir ne trebaju uzimati samo četiri funkcije u EU, nego da se u razmatranje uključi i tko dobiva funkcije glavnog tajnika NATO-a, glavnog tajnika Vijeća Europe i predsjednika Europske investicijske banke.

"U tom kontekstu treba vidjeti kako se reflektira volja birača na europskim izborima i kako se reflektira trenutačno stanje u vladama pojedinih država članica", rekao je Plenković dodavši da je takva stajališta iznio na sastancima EPP-a.

Plenkovićev prijedlog izazvao buru u EU. "Ne znam tko je to pustio van, ali stojim iza toga"

Pojedini mediji su, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je Plenković tražio da funkciju predsjednika Europskog vijeća prve dvije i pol godine dobije socijalist, a druge dvije i pol godine netko iz EPP-a kako se ne bi dogodilo da za dvije i pol godine stranke desnog centra ostanu samo na funkciji predsjednika Komisije.

Drugim riječima, Plenković želi žrtvovati pola mandata čelne pozicije EU komisije za više vodećih EU funkcija, a o toj je njegovoj ideji izvijestio ugledni Politico koji je objavio da ju je hrvatski premijer iznio na jučerašnjem internom sastanku EPP-a. 

"Ne znam tko je to pustio van, ali stojim iza svega što sam rekao i mislim da je to dobro za našu političku obitelj", rekao je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.