Plenkoviću za odabir Turudića neće trebati 76 ruku. Bit će dovoljno i 39

Foto: FaH

Plenkovićeva vlada za imenovanje Ivana Turudića kao novog glavnog državnog odvjetnika neće trebati 76 glasova u saboru. Teoretski će biti dovoljno i 39.

Prema članku 125 Ustava Republike Hrvatske, propisano je da Hrvatski sabor imenuje glavnog državnog odvjetnika na mandat od četiri godine, na prijedlog vlade, uz prethodno mišljenje nadležnog odbora Hrvatskog sabora.

Drugim riječima, nije propisano da se glavni državni odvjetnik bira većinom svih zastupnika, inače poznatijom kao apsolutnom većinom, ili bilo kojom drugom većinom.

Neće svi iz vladajuće koalicije trebati podržati Turudića da bude izabran

Shodno tome, prema članku 82 Ustava RH propisano je da, ako Ustavom nije drugačije određeno, sabor donosi odluke većinom glasova ako je na sjednici nazočna većina zastupnika. 

U konkretnom slučaju, za kvorum je potrebno 76 zastupnika, ali za izglasavanje glavnog državnog odvjetnika bit će dovoljno 39 ruku, a ne svih 76 kako je to inače slučaj za izglasavanje zakona.

To znači da nije nužno da svi zastupnici vladajuće koalicije podrže Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika. Prošlo bi i u slučaju da je dio protiv ili suzdržan, ali pod uvjetom da se glasanju ne odazove cijela oporba, a redovno ih ne nedostaje barem desetak. 

Rušenje kvoruma je opcija, ali jako malo vjerojatna

Prošle godine na glasanje o opozivu premijera Plenkovića nije došlo 17 zastupnika opozicije. 

Postoji i šansa da se minira Turudićevo imenovanje rušenjem kvoruma, ali za to bi se oporbi trebalo pridružiti nekoliko zastupnika vladajuće koalicije, odnosno to bi se dogodilo u slučaju da se na glasanju ne skupi potrebnih 76 zastupnika, koliki je minimum.

Pročitajte više