Pliva lansirala 21 novi proizvod na tržišta Europe

U PRVA dva mjeseca ove godine najveća hrvatska farmaceutska kompanija Pliva stavila je na tržišta 21 novi proizvod u 10 zemalja zapadne, srednje i istočne Europe, izvijestili su danas iz Plive.

U Njemačkoj, Plivina tvrtka kćer AWD.pharma lansirala je brand verzije lijekova namijenjenih liječenju kardiovaskularnih bolesti za indikaciju hipertenzije, a prihod od prodaje originalnog lijeka u Njemačkoj u 2003. godini je iznosio oko 200 milijuna eura. Proizvode je Pliva lansirala samo nekoliko dana nakon isteka patenta. Tu je i tramadol koji se koristi za liječenje umjerene do jake boli, a prihod od prodaje originalnog lijeka u Njemačkoj u 2003. godini je iznosio oko 60 milijuna eura.

Dva lijeka - za liječenje kratkotrajnih poremećaja spavanja te za liječenje mučnine, povraćanja i vrtoglavice, imaju ograničenu konkurenciju na njemačkom tržištu. Prihod od prodaje originalnih lijekova u Njemačkoj u 2003. godini je iznosio 8 odnosno 30 milijuna eura.

U Velikoj Britaniji, PLIVA Pharma Ltd. je lansirala na tržište generičku verziju istog lijeka za liječenje kardiovaskularnih bolesti za indikaciju hipertenzije, prvog dana nakon isteka patenta. Prihod od prodaje originalnog lijeka u Velikoj Britaniji 2003. godine je iznosio oko 210 milijuna funti.

U Španjolskoj, PLIVA Pharma Iberia SA je lansirala na tržište generičku verziju piroksikama, dok je u Italiji, PLIVA Pharma S.p.a. lansirala na tržište više lijekova za kardiovaskularne bolesti. Plivin brand Nifesal predstavlja prvi generik nifedipina s produljenim otpuštanjem na talijanskom tržištu. Prihod od prodaje originalnog lijeka nifedipina u 2003. godini je iznosio oko 40 milijuna dolara.

U Poljskoj, PLIVA Krakow je lansirala na tržište generičku verziju dodatka hrani, koji se izdaje bez recepta. Amoksicilin s klavulanskom kiselinom je vodeći antibiotik u skupini penicilinskih antibiotika širokog spektra, a prihod od prodaje originalnog lijeka u 2003. godini dostigao je 16 milijuna dolara.

U Hrvatskoj, Pliva Hrvatska je lansirala na tržište još jedan oblik ondansetrona (tablete) nakon lansiranja injekcija u svibnju 2003. godine.

PLIVA je također lansirala još 5 proizvoda na 4 tržišta Srednje i Istočne Europe, od kojih je jedan prvi generički risperidon u Slovačkoj, izvijestili su iz Plive.

Pročitajte više