Plivači zabrinuti za sigurnost: Šef bazena Utrine otkriva zašto je voda zelena

Foto: Čitatelj Indexa

NAKON što su uočili zelenu boju u bazenu Utrine, javili su nam se čitatelji zabrinuti za ispravnost vode na bazenu, međutim iz Uprave poručuju kako građani nemaju razloga za zabrinutost.

Čitatelj koji se bavi plivanjem 15 godina i redovno posjećuje bazene u gradu Zagrebu jučer je kaže po prvi put primjetio da nešto nije uredu s vodom u bazenu Utrine.

"Voda u bazenu je grimizno zelene boje umjesto kristalno plave kao inače. Osim drugačije boje u vodi je prisutan okus biološkog sadžaja, pretpostavljam algi. U bazenu se kupaju/treniraju djeca uzrasta od 3 godine pa do umirovljenika. U razgovoru s djelatnicima bazena neki od njih su mi priznali da su se alge "malo" razvile, dok su drugi pokušavali prikriti problem i uvjeriti me da je sve uredu", rekao je čitatelj.

S druge strane kontaktirali smo Upravu za upravljanje sportskim objektima gdje su nas spojili s voditeljom bazena Utrine.



"Razlog boje je u sustavu kloriranja"

Joško Svetina u razgovoru za Index opovrgnuo je navode o neispravnosti tvrdeći kako provode redovne analize, a posljednjea napravljena je kaže, izvješena na samom bazenu.

"Istina je da je  voda zelenkasta, ali je zdravstveno i bakteriološki ispravna. Hrvatski zavod za javno zdravstvo nam ispituje vodu jednom mjesečno, a prije su provodili na dvotjednoj bazi. Zadnja analiza stoji na bazenu i piše da je voda ispravna", rekao je Svetina.


Smatra kako je razlog drugačije boje vode u novom sustavu kloriranja.

"Sad koristimo 7 postotni natrij klorid, a prije smo 14 postotni. Lakše nam je tako raditi jer su prije isporuke bile preteške. Razmišljali smo da bacimo nešto za izbjeljivanje vode, ali to je opet jedna kemija, nema potrebe za tim. Moram reći kako nikome nije u interesu s tim zafrkavati. Zato smo lani radili još podrobniju analizu na bakar i željezo, no voda je na razini pitkosti. Kroz bazen prođe 1000 ljudi dnevno i ne smije se nikome ništa dogoditi.

Na bazen nam dolaze i mala djeca od dvije do šest godina i nema teorije da se nekome nešto dogodi", rekao je Svetina. Na upit o postojanu algi kazao je kako su one vidljive i da bi ih sigurno primjetili.

"Ako se alge pojave one se istretiraju, one kao takve nisu opasne, ako se odmah reagira, no, uglavnom mi ih nemamo. Svaku noć se čisti dno bazena, kupi nečistoće bazena, kosu, nokte", kazao je Svetina.
 

Pročitajte više