Pljačka Ine: HERA pokušala objasniti kako je dala dozvolu firmi s jednim zaposlenim

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

SABORSKI zastupnik Reformista Radimir Čačić danas je rekao da se u slučaju krađe iz Ine još nije otvorilo jedno važno pitanje, a to je pitanje HERA-e.

"Kako je moguće da je HERA dala tvrtki koja ne postoji da raspolaže sa stotinama milijuna? Potpuno je jasno da bi već u roku od deset dana do najviše mjesec dana transakcije koje se kreću u desecima i stotinama milijuna sve morale biti uočene u bankama. Uprava svih tih banaka, a i nadzorni odbor, znaju tko su njihovi klijenti koji raspolažu desetinama milijuna. Naše banke nisu toliko velike da se računi na kojima stoje stotine milijuna ne uočavaju", napomenuo je Čačić.

HERA: Sve je u skladu s propisima

Na upit iz N1 da se očituju iz HERA-e su poručili da je izjava kojom ih Čačić poziva na odgovornost potpuno neutemeljena jer HERA izdaje dozvole za obavljanje energetskih djelatnosti u skladu sa svim pozitivnim energetskim propisima.

Pozivajući se na odredbe članka 17. Zakona o energiji, HERA pojašnjava da se dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti može izdati fizičkoj ili pravnoj osobi ako je registrirana za obavljanje predmetne energetske djelatnosti, tehnički je kvalificirana za obavljanje djelatnosti, ima u radnom odnosu potreban broj stručno osposobljenih djelatnika za obavljanje djelatnosti, raspolaže financijskim sredstvima potrebnim za obavljanje djelatnosti ili dokaže da ih može pribaviti, nije joj oduzeta dozvola za obavljanje energetske djelatnosti za koju traži dozvolu u posljednjih pet godina koje prethode godini podnošenja zahtjeva, te čiji članovi uprave, odnosno druge njima odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu bili u posljednjih pet godina pravomoćno osuđeni za kazneno djelo protiv gospodarstva.

"Za trgovinu plinom tvrtka treba imati najmanje 20.000 kuna"

Također dodaju da dozvolu za obavljanje energetske djelatnosti HERA izdaje na temelju članka 11. stavka 1. točke 1. Zakona o regulaciji energetskih djelatnosti.

"Uvjeti tehničke i financijske kvalificiranosti te stručne osposobljenosti propisani su Pravilnikom o dozvolama za obavljanje energetskih djelatnosti i vođenju registra izdanih i oduzetih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti("Narodne novine", broj 44/22) (dalje: Pravilnik) koji donosi ministarstvo nadležno za energetiku, pri čemu su Prilogom I. Pravilnika detaljno propisani dokumentacija i dokazi koje podnositelj zahtjeva treba dostaviti uz zahtjev za izdavanje dozvole za obavljanje energetske djelatnosti.

Prilogom II. Pravilnika je propisano kolika su financijska sredstva pravne osobe (prosječno stanje sredstava u posljednjih 30 dana na računima poslovnih banaka pravne osobe) potrebna za obavljanje energetske djelatnosti, a za energetsku djelatnost trgovine plinom propisano je da taj iznos mora biti najmanje 20.000,00 kuna", obrazlažu dalje iz HERA-e.

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna

Podsjetimo, u akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica Uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za Inu prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna. Škugor i Ratkić su članovi HDZ-a, a Šurjak je Plenkovićev kolega s faksa i u kumskim odnosima s tajnikom HDZ-a Katičićem.

Pročitajte više