PMI slavi 50 godina postojanja

Foto: Press

NAJVEĆA međunarodna udruga projektnih menadžera PMI slavi 50 godina postojanja. Kao globalni lider, Project Management Institute (PMI) je najzaslužniji za razvoj struke projektnog menadžmenta, postavivši standarde u upravljanju projektima koji su prihvaćeni diljem svijeta. U minulih pet desetljeća razvijene su metodologije i resursi koji pomažu organizacijama u postizanju njihovih zacrtanih ciljeva. Procjenjuje se da oko 3 milijuna profesionalaca, projektnih menadžera u svome radu svakodnevno koristi globalno priznate standarde, certifikate, alate, akademska istraživanja, publikacije, razvojne tečajeve te i mogućnosti umrežavanja koje zajednica okupljena oko PMI-a nudi. 

Jubilej kao što je 50. godišnjica postojana ujedno je i prilika da se prepozna napredak struke projektnog menadžmenta. Sve je krenulo 1969. godine u SAD-u, kada su osnivači James Snyder, Eric Janett, Susan Gallagher i Gordona Davis zaključili kao postoji potreba za organizacijom koja će projektnim menadžerima omogućiti razmjenu znanja i iskustava. Nije prošlo dugo vremena da ideju pretoče u realizaciju, a iz godine u godinu broj članova PMI-a kontinuirano je rastao. Paralelno s time PMI zajednica je počela dobivati svoj oblik. Provedena je standardizacija, uvedeni su certifikati i već devedesetih godina prošlog stoljeća PMI je imao 90.000 članova u 120 zemalja. Danas PMI broji 546.360 članova diljem svijeta, uz 309 ogranaka u 208 zemalja. Hrvatska je svoj PMI ogranak dobila 2004. godine, pridruživši se već godinu dana kasnije kao dio globalne PMI organizacije.

Naravno, bez učenja razvoja nema ni napretka. A upravo je ova nevjerojatno uspješna priča pokazala rast jedne struke i ambicioznost svih uključenih u taj proces da se kontinuirano usavršavaju. Kada se spomene razvoj, ne misli se isključivo na tehničke vještine upravljanja projektima, iako su one iznimno važne. Njihova idealna nadogradnja su vještine izgradnje i vođenja tima, kao i vještine pregovaranja i rješavanja sukoba. Strategije, poslovno upravljanje, digitalizacija i niz drugih područja u kojima se projektni menadžeri usavršavaju jedan su od najvažnijih alata koji osiguravaju uspjeh i razvoj kako i malih tako i velikih organizacija, a samim time i čitavih industrija. 

U sklopu kampanje ‘Made possible’ pokrenute s ciljem obilježavanja 50 godina postojanja, PMI se nedavno pridružio Globalnom sporazumu UN-a na ostvarivanju 17 ciljeva održivog razvoja u rasponu od ljudskih prava, radnih uvjeta, zaštite okoliša i sprečavanja korupcije. Kroz partnerstvo, PMI će tražiti načine primjene upravljanja projektima, programima i portfeljem kako bi se postiglo UN-ove ciljeve održivog razvoja do 2030. godine.

Projektni menadžment stvara dodatnu vrijednost u organizacijama, pri čemu voditelji projekata pokreću promjenu i ideje pretvaraju u stvarnost. Na ovogodišnji PMI forum možete se prijaviti na linku, a mi se veselimo budućnosti i sljedećih 50 godina uspjeha.

Pročitajte više