Po naredbi Vatikana Kaptol će istraživati homoseksualce u Crkvi

VATIKAN priprema dokument kojim će se homoseksualcima zabraniti ređenje za svećenike, jer smatraju da je homoseksualizam korak do pedofilije. Kaptol će trebati dobro paziti prilikom upisa bogoslova u katolička sjemeništa zbog otkrivanja eventualne homoseksualne sklonosti.

Vatikanski dokument u javnosti će se pojaviti za tri tjedna te bi trebao propisati proceduru za prepoznavanje homoseksualaca među bogoslovima i eliminirati ih iz školovanja, odnosno onemogućiti im da postanu svećenici.

Rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu Mijo Gorski Jutarnjem listu nije želio komentirati dokument jer još uvijek ne postoji. Vel. Ivan Gretić, novi rektor Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati, dobro poznaje život sjemeništaraca i tvrdi kako među njima nije primjetio homoseksualne sklonosti.

"Malo je onih koji su se s time rodili. Onaj tko se bori s time isti je onome koji ima sklonosti osobama suprotnog spola. Moramo razlikovati sklonost od prakticiranja" - kazao je Gretić.

Urednik katoličkog portala www.kriz-zivota.com Hrvoje Crikvenac osudio je vatikanski dokument. Smatra da bi se njime diskriminiralo osobe s homoseksualnim sklonostima, uz to, ističe, on je protivan Katekizmu u kojem piše da će se izbjegavati diskriminacija prema homoseksualnim osobama.

Crikvencu je upitno kako će među bogoslovima otkrivati tko su osobe s homoseksualnim sklonostima. Nepravda bi se mogla učiniti ako pod povećalom budu samo mladići feminiziranog ponašanja. Upozorava da je David A. Gershaw došao do saznanja da među homoseksualcima ima samo 15 posto muškaraca feminiziranog ponašanja.

Autori dokumenta smatraju da je homoseksualizam korak do pedofilije, koja je Crkvi nanijela moralnu i financijsku štetu, pa ga je stoga nužno iskorijeniti već u sjemeništu. Papa Benedikt XVI slaže se s tom tvrdnjom iz dokumenta, ali navodno još nije siguran treba li ga objaviti.

Pročitajte više