Po prvi puta pogledajte cijelu površinu Sunca

PO PRVI puta NASA je objavila snimku cijele površine Sunca. Snimka, koju su napravila dva NASA-ina satelita, po prvi puta dopuštaju znanstvenicima istovremeno promatranje obje strane Sunca.

Očekuje se da će ovaj uspjeh omogućiti mnogo bolje prognoziranje vremenskih uvjeta na Zemlji, a poboljšat će i planiranje daljnjih svemirskih misija u Sunčevom sustavu. Neki mediji pišu kako je objava ove snimke jednako bitna kao i ona kada je prvi čovjek šetao po Mjesecu.

Sunčeva oluja bi mogla "ugasiti struju" na Zemlji

Informacije koje su sateliti skupili o eksplozijama na Suncu mogle bi biti vrlo važne za zaštitu komunikacijskih sustava na Zemlji. Astronom Robin Scagell je rekao da bi velika sunčeva oluja mogla imati razarajući učinak na Zemlji. "Mogla bi ugasiti satelite i, što je još važnije, isključiti električnu mrežu", kazao je Scagell, piše Sky News.

Spas bi mogao biti u tome što će satelit predvidjeti takve oluje te bi mi na Zemlji isključili električni sustav na 24 sata i spasili ga od težeg oštećenja. U slučaju da se oni ne isključe na vrijeme, mogli bi proći mjeseci ili godine kako bi ih nadomjestili.

Sateliti počeli snimati Sunce 2006. godine

Profesor Heinz Wolff je kazao da malene promjene na Sunčevoj površini mogu bitno utjecati na naše živote. "Kada bi imali bolji pogled na Sunce, mogli bi lakše predviđati što će se dogoditi", kazao je Heinz te dodao kako bi bolji pogled na Sunce pomogao i znanstvenicima koji se bave klimatskim promjenama. Dva satelita, koja su snimala Sunce, poslana su u svemir 2006. godine te su oko njega putovali različitom brzinom nekoliko godina i uspjeli snimiti cijelu površinu.

Pročitajte više