Pobjeda feministkinja: Žene smiju hodati ulicom u toplesu u 6 američkih država

Screenshot: New York Times

U NIZU američkih saveznih država ukinuta je još jedna povijesna zabrana. U ovom se slučaju, međutim, ne radi o marihuani, nego o toplesu.

U velikoj pobjedi za feminističku kampanju "Free the Nipple" (Oslobodite bradavice), grad Fort Collins, Colorado odustao je od daljnjih žalbi na presudu kojom se ukida lokalna zabrana toplesa, odnosno pokazivanja ženskih grudi u javnosti.

Tužbu protiv zabrane podnijele su aktivistice "Free The Nipple" kampanje Brit Hoagland i Samantha Six. 

Topless legaliziran u šest američkih saveznih država

No ova sudska odluka obuhvaća ne samo Fort Collins, već svih šest saveznih država koje spadaju u deseti krug Prizivnog suda: Wyoming, Utah, Colorado, Kansas, New Mexico i Oklahoma.

Zanimljivo je da se sličan sporio vodio i na drugim sudovima u SAD-u koji su dosad redovito odbacivali zahtjev za legalizacijom toplesa. Prizivni sud desetog kruga i sam je priznao da je njihova odluka "manjinsko stajalište".

Ključna presuda donesena je, doduše, još u veljači, kad je Prizivni sud desetog kruga potvrdio odluku saveznog suca da je kod zakonske zabrane toplesa riječ o neustavnoj diskriminaciji na spolnoj osnovi. Ta je diskriminacija, utvrdio je sud, temeljena na "negativnim stereotipima koji predstavljaju ženske grudi, ali ne muške grudi, kao seksualne objekte". 

Sud je također odbacio argumente gradskih vlasti da će ukidanje zabrane dovesti do toga da žene "paradiraju pred osnovnom školom ili plivaju u toplesu u javnom bazenu", prenosi NBC News.

Grad odustao od žalbe Vrhovnom sudu

Sud je također primijetio da su obližnji, veći gradovi Boulder i Denver već otprije dozvoljavali toples za žene, ali da u tim gradovima nije bilo nikakvih "štetnih posljedica" na koje je Fort Collins upozoravao.

Grad je sad službeno odustao od daljnjih žalbi, iako se tehnički još mogao žaliti Vrhovnom sudu. Gradske vlasti su očito zaključile da je 300 tisuća dolara iz proračuna koje su dosad potrošile na sudski spor dovoljno i da ne mogu opravdati daljnje sudske troškove.

"Novac je jednostavno bolje potrošiti na druge gradske prioritete", objasnio je Tyler Marr, glasnogovornik grada. 

Stoga je Fort Collins i službeno ukinuo ovaj zabranu toplesa za žene i djevojčice starije od 10 godina iz svog statuta o javnoj golotinji. 

"Svakome bi trebalo biti ugodno kad su vrućine, pa ako to znači da se mora skinuti majica, neka pojedinac ima pravo na to. Bez obzira na to kako izgledali, trebali biste imati istu slobodu kao i osoba koja je pored vas. To je jednakost", rekla je nakon odluke suda aktivistica Brit Hoagland.

U međuvremenu, još jedan spor oko toplesa otišao je do Vrhovnog suda. Tri žene koje su kažnjene jer su se pojavile u toplesu na plaži tužile su New Hampshire u pokušaju da ukinu zabranu. Vrhovni sud te savezne države priznao je da zakon tretira muškarce i žene različito, ali i napomenuo da javno pokazivanje ženskih grudi "gotovo bez iznimke ima seksualne konotacije".

Pročitajte više