Pobjednik izbora u Portugalu očekuje da ga predsjednik imenuje mandatarom

Foto: EPA

Čelnik portugalskog desnog Demokratskog saveza (AD), koji je 10. ožujka neznatnom razlikom pobijedio na općim izborima, rekao je kako očekuje da će ga predsjednik pozvati da formira manjinsku vladu.

"U ime AD-a izrazio sam spremnost da preuzmemo vodstvo vlade i da budem imenovan premijerom", rekao je Luis Montenegro novinarima nakon sastanka s konzervativnim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom.

Montenegro očekuje službenu nominaciju za mandatara nakon što se prebroje preostali glasački listići iz inozemstva, što će se vjerojatno dogoditi u srijedu kasno navečer.

Stranka Luisa Montenegra ima 29.5 posto glasova

Više od tjedan dana predsjednik vodi konzultacije s čelnicima vodećih političkih stranaka. Iz njegova ureda priopćili su da neće objaviti tko će biti pozvan da sastavi vladu dok ne budu poznati svi rezultati.

Prema gotovo potpunim rezultatima AD je s vrlo tijesnom razlikom pobijedio Socijalističku stranku  (PS), na vlasti osam godina. Stranka Luisa Montenegra ima 29.5 posto glasova i 79 zastupnika od ukupno 230.

Stranka ekstremne desnice na trećem mjestu 

Socijalistička stranka (PS), koja je prije dvije godine osvojila apsolutnu većinu s 41.4 posto glasova, sada je na drugom mjestu s 28.66 posto glasova ili 77 mjesta.

Na trećem mjestu s 48 zastupnika je stranka ekstremne desnice Chega. Montenegro je više puta ponovio kako neće pregovarati s Chegom, ponovivši u srijedu da je AD spreman sam vladati.

Pročitajte više