Pobuna protiv alkotesta na HTV-u: "Ravnateljstvo je napravilo niz propusta. Nećemo puhati!"

"NIJE istina da smo odbili alkotest. Po internim i općim pravima i zakonima da bi se čovjeka alkotestiralo treba imati nalog ravnateljstva ili policije, a nalog se treba temeljiti na opravdanoj sumnji", kazala je za Index urednica Hrvatske u živo Maja Sever nakon što je odjeknula vijest kako je većina redakcije HUŽ-a jučer odbila nenajavljeno alkotestiranje na Prisavlju.

Svi koji su alkotestiranju pristupili, imali su 0,0 promila alkohola u krvi, no dio zaposlenika odbio je test držeći da mu se time ugrožavaju njegova ljudska prava. "Mislim da svaki građanin mora biti svjestan svojih prava. Kazala sam im da ću puhati ako se vrate s pisanim nalogom za to, ništa nisam odbila", tvrdi Maja Sever dodajući kako ona "niti pije, niti puši i rano liježe".

Uz nju, alkotestiranje odbili su i Nataša Kolbas, Robert Zuber i Lela Knežević. Zoran Šprajc pohvalio se kako je napuhao 0,0 promila.

Kršio se pravilnik

Glasnogovornika HRT-a Danka Družijanića tražili smo da nam pojasni zašto se rukovodstvo odlučilo na nenadano testiranje na alkohol, na što nam je poslao dijelove pravilnika o HRT-u.

Međutim, u istom jasno stoji kako se zaposlenika kuće može testirati na droge i alkohol u slučajevima opravdane sumnje na alkoholizirano stanje ili utjecaj drugih sredstava ovisnosti, kao i u slučaju ciljane preventivne provjere, ali temeljem opravdanog zahtjeva ovlaštenika ili neposrednog rukovoditelja.

U pravilniku stoji i sljedeće: "Utvrđivanje da li je osoba pod utjecajem alkohola, obavlja ovlašteni i osposobljeni stručnjak iz Zaštite na radu HRT-a s alkotestom uz obvezno prisustvovanje ovlaštenika ili neposrednog rukovoditelja, predstavnika Službe socijalne skrbi i povjerenika radnika za zaštitu na radu iz dijela procesa rada u kojem osoba radi kada se radi o radniku HRT-a, te predstavnika tvrtke kada se radi o vanjskim pružateljima usluga u HRT-u".

Međutim, umjesto pet ljudi koji su trebali prisustvovati obavljanju alkotesta na zaposlenicima, kako doznajemo, alkotest su obavljale dvije osobe. S Prisavlja nam tvrde kako je jedan od njih sigurno zaštitar, dok za drugog ne znaju tko je jer se, kažu, nitko od njih nije predstavio.

Dodajmo uz to i prisustvo urednika, tj. neposrednog rukovoditelja, i svejedno nedostaju još dvije osobe za pravilno obavljanje alkotesta. "Napravljen je niz propusta", komentiraju kolege.

Družijanića smo tražili da nam pojasni je li bilo opravdane sumnje za alkotestiranje i tko je sve išao u obilazak za alkotestiranje zaposlenika HTV-a. "Rekao sam da nemamo više komentara o tome", kratak je bio Družijanić.

Pročitajte više