Pobunjenici: Okružili smo Gadafija, gotov je!; Gadafi: Libijci, uništite pobunjenike!

IZ TRIPOLIJA dolaze vijesti da su pobunjenici okružili stan u kojem se, prema njihovim saznanjima, skriva Moamer Gadafi! Kako prenosi Reuters, pobunjenici su okružili blok stambenih zgrada nedaleko od Gadafijeve rezidencije.

Isti izvor javlja da se na tom području i dalje vode sukobi između pobunjenika i Gadafijevih lojalista. Pobunjenici vjeruju da se zajedno s Gadafijem u stanu skrivaju i neki njegovi sinovi. "Svi su zajedno. Skrivaju se u maloj rupi. Danas ćemo ovo završiti", kazao je jedan od pobunjenika reporteru Reutersa.

Međutim, nitko od ostalih međunarodnih novinara koji izvještavaju iz Tripolija nije uspio potvrditi ovu informaciju. Dopisnik Sky Newsa tvrdi da bi se moglo raditi o pogrešci, odnosno da je Reutersov novinar pitao pobunjenike na koga pucaju, a oni su odgovorili: "Na Gadafija".

Glasnogovornik Pentagona Dae Lapan izjavio je da ni NATO ni SAD ne sudjeluju u lovu na Gadafija.

Nova Gadafijeva poruka: "Uništite pobunjenike!"

Moussa Ibrahim, Gadafijev glasnogovornik, za AP je rekao da se pukovnik skriva na sigurnom, te da i dalje predvodi bitku protiv pobunjenika. Ibrahim tvrdi da je Gadafijev moral na visini. Dodao je da su i svi članovi Gadafijeve obitelji na sigurnom, te ponovio da su se spremni pobunjenicima odupirati "tjednima, mjesecima i godinama". No, Ibrahim također tvrdi da Gadafijeve snage kontroliraju veći dio Tripolija, što je u suprotnosti sa svim medijskim izvještajima.

Gadafi je u međuvremenu poslao još jednu audio poruku lokalnoj televiziji Al-Orouba, koja i dalje podržava njegov režim. U poruci je pozvao Libijski narod da ustane protiv pobunjenika i uništi ih. "Morate se boriti i uništiti pobunjenike u Tripoliju. Za njih u Libiji neće biti sigurnog mjesta", poručio je Gadafi, prenosi CNN.

"Nemojte ostavljati Tripoli štakorima. Borite se protiv njih i pobijte ih. Vrijeme je mučeništvo ili pobjedu", kazao je Gadafi u svojoj novoj poruci. Također je pozvao libijska plemena da nastave marširati prema Tripoliju i zatražio od imama da sa svojih minareta pozovu mladež na džihad protiv pobunjenika.


"Pobunjenici će ući u vaše domove i oduzeti vam čast. Silovat će vaše žene. NATO ne može vječno ostati u zraku", poručuje Gadafi, prenosi AP.

Pobunjenici nude nagradu za Gadafijevo hapšenje ili ubojstvo

Najtraženiji čovjek svijeta još uvijek je u bijegu, unatoč hajci koja je u Libiji za njim pokrenuta. Riječ je naravno o Moameru Gadafiju, čija lokacija i dalje ostaje nepoznanica. Dokle god je slučaj takav, rat u Libiji neće biti završen, a toga su svjesni i pobunjenici i međunarodna zajednica.

Stoga su pobunjenici ucijenili njegovu glavu na 1,7 milijuna dolara, a kao bonus "poštenom nalazniku" nude i amnestiju ukoliko im preda Gadafija - živog ili mrtvog. Jedan bogati poslovnjak iz Bengazija ponudio je još veću cifru, čak 2.5 milijuna dolara tvrdi CNN.



Još se vode borbe u južnom dijelu grada


Jučerašnja događanja u Tripoliju nisu išla na ruku Gadafijevim lojalistima. Pobunjenici su definitivno konsolidirali kontrolu nad predsjedničkim sjedištem  Bab al-Aziziya, hotelom Rixos, iz kojeg su nakon nekoliko dana "talačke krize oslobođeni strani novinari", aerodromom i praktički cijelim teritorijem grada. Borbe se još uvijek vode u južnim dijelovima grada, na koje je jučer poslana i pobunjenička ofenziva, jer se mislilo da se Gadafi skriva na nekoj farmi u tom dijelu grada.


Analitičari smatraju kako je realno očekivati da Gadafi pokuša pobjeći prema granici s Alžirom ili Čadom, ukoliko to već nije učinio. Međutim, upozoravaju na to da opasnost od njegovih lojalista u Tripoliju, kao i u drugim dijelovima zemlje i dalje postoji. Jučer su to najbolje osjetili talijanski novinari koje su kod Zawiye nakratko oteli Gadafijevi borci, pritom navodno ubivši njihovog vozača.

Novi prebjezi i "diplomatsko dovršavanje" Gadafija

Najavljena je i posebna sjednica UN-a o Libiji, a glavni tajnik Ban Ki-moon najavio je sudjelovanje predstavnika EU i Islamske konferencije, kako bi se dogovorili o pružanju pomoći Libiji da što lakše ostvari demokratsku tranziciju. Diplomatsko-ekonomski udarac za Gadafija predstavlja i činjenica da su Katar i britanski ministar vanjskih poslova  Hague najavili oslobađanje nekoliko milijardi dolara zamrznutih Gadafijevih sredstava, koji će biti proslijeđeni pobunjenicima. Osim toga, jučer su Gadafijeve redove napustili i njegov ministar zdravstva te drugi čovjek obavještajnih službi, koji su u odvojenim intervjuima za Al-Arabyju objavili ostavke i prelazak na drugu stranu.

Ni Gadafijev sin Saadi nije uhićen


Zanimljivo je i da se jučer CNN-u e-mail porukom javio Saadi Gadafi, pukovnikov sin za kojeg su prije dva dana pobunjenici rekli da je uhićen. On je kazao da ima ovlasti za pregovaranje, te je SAD-u i NATO-u ponudio primirje i obustavu vatre. "Želim spasiti moj Tripoli i dva milijuna ljudi koji u njemu žive, u protivnom će biti zauvijek izgubljen poput Somalije. Bez primirja, tamo će nastati more krvi", kazao je Saadi. Nacionalno prijelazno vijeće nije se oglasilo na njegovu poruku.

SAS izlazi iz sjene

Britanski premijer David Cameron dao je zeleno svijetlo 22. pukovniji SAS-a, elitnim postrojbama britanske vojske, da se uključe u lova na Gadafija. Po prvi puta su službeni izvori iz britanskog ministarstva obrane potvrdili da se SAS-ovci već nekoliko tjedana nalaze u Libiji, gdje su odigrali ključnu ulogu u koordiniranju napada na Tripoli.

Vojnici SAS-a dosad su bili odjeveni u civilnu arapsku odjeću, naoružani istim oružjem kao i pobunjenici, a sad kada je Tripoli praktično u rukama opozicijskih snaga dobili su naredbu da svoj fokus prebace na hvatanje Gadafija, piše Telegraph. Očekuje se da će, potpomognuti britanskim tajnim službama, opet koordinirati pobunjeničke postrojbe kako bi ušli u trag Gadafiju.

Pročitajte više