Pobunjenički general NATO-u: Ako budete stajali još tjedan dana, Misrate više neće biti

ZAPOVJEDNIK libijskih pobunjenika general Abdul Fatah Junis je optužio NATO da trati vrijeme dok Gadafijeve snage ubijaju ljude u Misrati.

"Ako NATO bude čekao još tjedan dana, građani opkoljenoga grada bit će istrijebljeni", rekao je novinarima u pobunjeničkom glavnom gradu Bengaziju.

General Junis je optužio NATO da ne čini ništa, usprkos UN-ovom mandatu, te prigovorio birokratskom procesu koji dovodi do toga da NATO-u trebaju više sati da odgovori na događaje na terenu.

Saveznici predvođeni NATO-om i dalje osiguravaju zonu zabrane leta koju je izglasao UN. Također napadaju pojedine ciljeve za koje smatraju da skrivaju Gadafijevo oružje. Diktatora su optužili da oružje skriva u područjima gdje žive civili te se njima služi kao štitom. Upravo je to, kažu, glavni razlog zašto ne djeluju agresivnije.

General je bio Gadafijev ministar unutarnjih poslova prije nego što je odstupio i prešao na pobunjeničku stranu u veljači. Rekao je da je NATO već mogao riješiti sukobe u Misrati, jedinom gradu zapadne Libije koji se nalazi u rukama pobunjenika.

Pročitajte više