Počela 31. karlovačka zimska kolonija

OD DANAS do petka u karlovačkom Domu za djecu Vladimir Nazor održava se 31. zimska likovna kolonija (ZILIK) u kojoj djeca okupljena u pet likovnih radionica stvaraju pod vodstvom poznatih hrvatskih slikara i kipara čija djela poslije ostaju u fundusu Doma.

U sklopu ovogodišnjeg ZILIK-a održat će se i Dan keramičara, Dan karlovačkih likovnih umjetnika, a od jučer do 8. veljače može se razgledati i izložba slika Ivana Rabuzina, koji je u 25 godina sudjelovanja na ZILIK-u darovao više desetaka svojih slika Domu i time obogatio njegov fundus.

Kolonija je danas počela radionicom tehnike akrilika koju vodi akademski slikar iz Buzeta Hari Ivančić, a nastavlja se sutra radionicom oslikavanja tekstila pod vodstvom Danice Franić, akademske slikarice iz Zagreba. U srijedu je na rasporedu radionica crteža pod vodstvom zagrebačkog akademskog slikara Danka Friščića, a u četvrtak će s polaznicima kolaž raditi riječki slikar i kipar Vojo Radoičić. U petak, završnog dana ZILIK-a, kiparske će tehnike s djecom raditi kiparica i grafičarka (te arheološki crtač) Iva Patarčec iz Zagreba.

Sve je umjetnike i tehnike odabrao izbornik ovogodišnjeg ZILIK-a Nikola Albaneže, član umjetničkog vijeća ZILIK-a, povjesničar umjetnosti aukcijske kuće "Konture". On je rekao da je u proteklih trideset godina Koloniju prošla većina poznatijih hrvatskih umjetnika i velik broj umjetnika susjednih zemalja. Tako je u fundusu ZILIK-a više od dvije tisuće slika.

Kao najpoznatija imena Albaneže je izdvojio Ivicu Antolčića, Mersada Berbera, Josipa Diminića, Josipa Generalića, Zlatka Kauzlarića Atača, Nives Kavurić Kurtović, Miju Kovačića, Ivana Lackovića Croatu, Edu Murtića, Ivana Rabuzina i Šimu Vulasa.

Knjigovodstvena vrijednost slika je 7,5 milijuna kuna, ali je u biti vrijednost neprocjenjiva. Najvrjedniji dio slika "čuvaju" razne karlovačke ustanove, a veći se dio nalazi u posebnu spremniku dok se ne izgradi izložbeni prostor ili ne nađe slično primjereno i trajno rješenje, rekla je voditeljica ZILIK-a Suzana Rupčić.

Dio slika služi sponzorima i donatorima kao nagrada za pomoć, opremanje i poboljšanje uvjeta života domske djece.

Pročitajte više