Počela gradnja ceste duge 3,8 kilometara kod Osijeka. Koštat će 70 milijuna kuna

Ne radi se o cesti o kojoj se piše u tekstu Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

UVOĐENJEM izvođača radova u posao i predstavljanjem projekta u utorak je u Petrijevcima i službeno označen početak izgradnje obilaznice Petrijevaca, projekta vrijednog više od 70,5 milijuna kuna. 

Primopredaja dokumentacije obavljena je između predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, kao naručitelja radova, i tvrtke Osijek – Koteks, nositelja zajednice gospodarskih subjekata koji će izvoditi radove, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Rok od 14 mjeseci

Ugovoreni rok za završetak radova je 14 mjeseci, a izgradit će se jednokolnička cesta koja će obilaziti naselje Petrijevci s južne strane i bit će položena u smjeru zapad – istok, usporedo s državnom cestom D34.

Ukupna duljina obilaznice bit će 3,88 kilometara, projektirana je za brzinu od 90 kilometara na sat, na njenoj trasi predviđena su četiri raskrižja u razini, od čega su dva projektirana kao kružni tok.

Svečanosti uvođenja u posao izvođača radova bili su nazočni i državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, župan osječko-baranjski Ivan Anušić te načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.

Većina novca stiže iz EU-a

Projekt se s 85 posto, odnosno s 56,9 milijuna kuna, sufinancira bespovratnim sredstvima EU-a iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. 

Kako ističu iz Ministarstva, izgradnjom obilaznice Petrijevaca unaprijedit će se sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu državnom cestom D34, koja predstavlja vrlo značajan longitudinalni pravac u istočnoj Hrvatskoj, cestovno povezujući zapadnu i središnju Hrvatsku, od grada Daruvara preko grada Slatine s istočnom Hrvatskom. Također će se glavna ulica kroz Petrijevce rasteretiti od tranzitnog prometa, a što znači i manje buke i emisija štetnih plinova za stanovnike Petrijevaca.

Pročitajte više