Počela provedba projekta "Zaštita i upravljanje vukovima"

´ZAŠTITA i upravljanje vukovima u Hrvatskoj´ trogodišnji projekt Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja i zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, predstavljen je danas u sjedištu Uprave Nacionalnog parka Risnjaka u Crnom Lugu.

Ukupna je vrijednost projekta 664.810 eura. Fond Europske zajednice LIFE za treće zemlje osigurat će 66 posto novca, a ostali dio financirat će Ministarstvo zaštite okoliša.

Glavni su ciljevi projekta jačanje institucionalne zaštite i upravljanja vukovima, osiguranje što skladnijeg suživota s ljudima te uključivanje građana u odlučivanje o zaštiti i upravljanju vukovima.

Po procjenama Ministarstva zaštite okoliša, u Hrvatskoj ima od 130 do 170 vukova koji imaju status zaštićenih divljih životinja. Nekad su obitavali na području cijele zemlje, a danas se pretežno nalaze u Lici, Gorkom kotaru i Dalmaciji. Manji broj nastanjuje dijelove Žumberka, okolicu Samobora i Učku.

Po riječima Ane Štrbenac iz Ministarstva zaštite okoliša, danas se projekt počinje ostvarivati, a uspostavit će se bolja suradnja svih interesnih skupina, lovaca, stočara i drugih građana, radi očuvanja vučjih zajednica i smanjenja šteta koje oni nanose. Šteta koju stočarima uzrokuju vukovi nastojat će se smanjiti ugradbom električnih ograda na gospodarstvima te dodjelom pasa tornjaka stočarima. Planira se organiziranje predavanja u školama, izdavanje tiskovina i izradba web stranica o toj temi. Dijelom novca financirat će se sustavno praćenje rasprostranjenosti vučjih zajednica. U Gospiću i Šibeniku bit će otvoreni uredi u kojima će lokalno stanovništvo moći dobiti sve informacije o zaštiti stoke od vukova.

Nakon predstavljanja projekta bit će održana radionica o njegovoj provedbi koju će voditi jedan od vodećih međunarodnih stručnjaka za istraživanje i gospodarenje divljim životinjama prof. Alistair Bath iz Kanade.

Sutra će biti održani seminari za procjenitelje šteta od divljih životinja.

Na skupu o zaštiti i upravljanju vukovima u Crnome Lugu sudjeluje oko 50 predstavnika Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva, Hrvatskih šuma, stočarskih i lovačkih udruga, Hrvatskog lovačkog saveza, Šumarskog i Veterinarskog fakulteta, Primorsko-goranske županije te slovenskog Ministarstva zaštite okoliša.

Pročitajte više