Počela s radom konferencija o razvoju studija novinartstva

MEĐUNARODNA konferencija pod nazivom "Razvoj studija novinarstva" (Journalism Studies Development) na kojoj sudjeluje dvadesetak sveučilišnih profesora i predstavnika medijskih centara iz zemalja srednje i istočne Europe počela je danas s radom u Opatiji.

Organizator je Međunarodni centar za obrazovanje novinara u sklopu aktivnosti Mreže medijskih centara srednje i istočne Europe (SEENPM). Na konferenciji se govori o usklađivanju studija novinarstva na načelima Bolonjske deklaracije te mogućoj suradnji sveučilišta i medijskih centara za obrazovanje novinara.

Prorektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš govorio je o transormaciji sveučilšta. "Iako su načela djelovanja sveučilišta ista od svojih prvih osnutaka, suvremno vrijeme karakterizira veliko povećanje broja studenata, dok se uloga sveučilišta u istraživanju i razvoja proizvoda za gospodarstvo i tehnološki razvoj temelji na znanju", rekao je.

Kazao je da će se u Europi morati donijeti odluka u sljedećih nekoliko godina o konceptu razvoja sveučilišnog sustava: hoće li se razvijati nekoliko manjih centara izvrsnosti i veliki broj sveučilišta koji prenose znanje ili razvijati mrežu sveučilišta koja zasebno razvijaju znanstvene programe i obavljaju ulogu prenositelja znanja.

Na konferenciji će biti predstavljeni studiji novinarstva na bečkom, podgoričkom i dubrovačkom sveučilištu te programi rada medijskih škola i instituta iz Makedonije, Mađarske, Francuske i Bugarske.

Skup završava s radom sutra.

Pročitajte više