Počeli izbori u Kanadi

DANAS, tri tjedna prije nego što će na izbore izaći Amerikanci, svoju vlast na parlamentarnim izborima biraju njihovi sjeverni kanadski susjedi.

Od ranog jutra po lokalnom vremenu će priliku da izaberu 40. po redu saziv federalnog parlamenta Kanade imati glasači od Newfoundlanda i Labradora na obali Atlantika do Britanske Kolumbije i Yukona na obali Pacifika. Zastupnike će birati po većinskom sustavu u 308 izbornih jedinica.

Ankete su sugerirale da bi premijer Stephen Harper, pod čijim je vodstvom 2006. godine desničarska Konzervativna stranka došla na vlast, mogao računati na relativnu pobjedu. Međutim, nejasno je hoće li konzervativci uspjeti dobiti magični broj od 155 zastupnika nužan za sastavljanje parlamentarne većine, odnosno hoće li biti prisiljeni - kao i prije dvije godine - sastavljati manjinsku vladu uz prešutnu podršku separatista iz Kvebečkog bloka.

Harperove nade u laku pobjedu je raspršila ekonomska kriza iz SAD čiji su se učinci prelili preko sjeverne granice. S druge strane, malo tko vjeruje da će od nje neke velike koristi imati Liberalna stranka, tradicionalni suparnik konzervativaca koji je na vlasti bio od 1993. do 2006. godine kada je vladi premijera Paula Martina glave došao korupcijski skandal. Iako se liberali dosta razlikuju od konzervativaca u društvenim pitanjima, njihova ekonomska politika nije bila previše različita od Harperove.

Kanadski zeleni na putu do prvog osvojenog mjesta u Parlamentu

Postoje naznake da bi najveći napredak na ovim izborima mogla napraviti ljevica, koja je okupljena u Novu demokratsku stranku (NDP) i Zelenu stranku. Ljevica se nada kako će privući birače zabrinute zbog globalnog zatopljenja, ali i ogorčena ratom u Afganistanu gdje je u odnosu na druge države NATO-a poginuo neproporcionalno visok broj kanadskih vojnika.

Zelena stranka je samo prije par mjeseci dobila parlamentarni status kada je nezavisni zastupnik Blair Wilson prešao na njenu stranu. Njena čelnica Elizabeth May se pak nada da će biti prva zelena zastupnica koja je kao takva izabrana u parlament. Tome joj u prilog ide neslužbeni pakt s liberalima koji su odlučili ne istaknuti svog kandidata u izbornoj jedinici Central Nova, dok su zeleni zauzvrat odustali od Saint-Laurent Cartiervillea gdje se natječe vođa liberala Stephane Dion.

Glavna izborna bojišta su Kvebek i Ontario

Što se ostalih izbornih jedinica tiče, najvažnija bojišta će predstavljati Kvebek, gdje se očekuje trojni okršaj između Kvebečkog bloka, liberala i konzervativaca za 75 mjesta, kao i Ontario koji s 108 mjesta predstavlja najveći izborni zalogaj. Konzervativci se upravo u Ontariju nadaju ostvariti najveće dobitke, a ekonomska situacija u toj provinciji je predmet žestokih svađa između Harpera i Daltona McGintyja, liberalnog premijera provincije.

Posljednja anketa, koju je sprovela agencija Angus Reid Strategies, navodi kako konzervativci mogu računati na 37 posto. liberali na 27 posto i NDP 20 posto glasova. Kvebečki blok bi mogao računati na 9, a Zeleni na 7 posto glasova. Broj mjesta u parlamentu će, međutim, ovisiti o rasporedu izbornih jedinica, pri čemu su moguće svakakve situacije, uključujući one nalik na prošle izbore u izbornoj jedinici Parry Sound - Muskoka gdje je konzervativac Tony Clement osvojio mandat sa samo 28 glasova prednosti nad liberalom Andyjem Mitchellom.

Prve projekcije izbornih rezultata bi se trebale pojaviti nakon što se rano ujutro po hrvatskom vremenu zatvore birališta u Yukonu i Britanskoj Kolumbiji.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više