Počeli izbori u Srbiji - najviše glasova Šešeljevim radikalima?

U SRBIJI su u jutros počeli izvanredni parlamentarni izbori, na kojima će se oko 6,5 milijuna birača opredijeliti između 19 stranaka i koalicija koje su kandidirale svoje liste za 250 kandidata za zastupnike u parlamentu.

Biračka mjesta, njih 8589 u 180 općina u Srbiji, uključujući i 19 općina na Kosovu, gdje će biti 247 biračkih mjesta, otvorena su u sedam sati ujutro, a zatvaraju se u 20 sati.

Prve procjene izbornih rezultata, najavio je Centar za slobodne i demokratske izbore, bit će poznate večeras oko 22 sata, a Republička izborna komisija konačne će i službene rezultate objaviti 1. siječnja iduće godine u 20 sati.

Da bi koalicija ili stranka ušla u parlament, potrebno je da prijeđe izborni prag od pet posto glasova, koji se računa u odnosu na broj izašlih birača, čime automatski dobija najmanje 13 zastupničkih mandata u novom sazivu Skupštine Srbije.

Cijela Srbija je jedna izborna jedinica.

Prema predizbornim istraživanjima javnog mišljenja, tek će nekoliko stranaka i koalicija prijeći izborni prag i ući u idući saziv Skupštine.

Pojedinačno će, prema istraživanjima, najviše glasova dobiti radikali Vojislava Šešelja, no teško da će moći sastaviti vladu.

Ostale liste koje će ući u Skupštinu prema istraživanjima su lista Demokratske stranke pokojnog premijera Zorana Đinđića, čiji je nositelj aktualni ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić, lista Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i lista G17 Plus Miroljuba Labusa.

Prag će najvjerojatnije prijeći i koalicija Vuka Draškovića i Velimira Ilića, predsjednika Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije, a istraživači šanse za prelazak praga daju i Socijalističkoj partiji Srbije Slobodana Miloševića, te koaliciji "Zajedno za toleranciju-Čanak, Kasa, Ljajić".

Pročitajte više