Počeli raditi frizeri, navala je velika. Frizerke opisale kako to od danas izgleda

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U DRUGOM koraku popuštanja mjera koji je stupio na snagu danas, omogućen je rad i djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo uoči druge faze relaksacije donio je preporuke usmjerene na sprječavanje i suzbijanje epidemije kojima se detaljno uređuje rad frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, kao i salona koji se bave tetoviranjem, manikurom i pedikurom.

U preporukama za organizaciju rada frizerskih salona i brijačnica preporučuje se isticanje vidljivih obavijesti za sve djelatnike i klijente, postavljanje dozatora s dezinficijensima i raspoređivanje sjedećih mjesta u čekaonicama tako da zadovoljavaju mjere fizičke udaljenosti za klijente koji ne mogu čekati izvan prostora salona, dok ostali svoj red čekaju vani.

Preporučuje im se i postavljanje zaštitne pregrade u dijelovima salona gdje se plaćaju usluge te je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metara između svih osoba koje se nalaze u prostoru osim klijenta i djelatnika za vrijeme pružanja usluge.

Građani pohrlili frizerima

Građani su od jutra pohrlili k frizerima i frizerkama, koji nisu radili više od mjesec dana.

Zagrebačka frizerka s kojom je pričao N1 očekuje pad prometa za trećinu u odnosu na vrijeme prije epidemije.

"Spremni smo. Mušterije ulaze u salon, dezinficiraju ruke. Nakon mušterije imamo 15 minuta vremena za čišćenje i dezinfekciju. Navala je velika", kaže nam.

"Najveći nam je problem s uzimanjem podataka o mušterijama. Ne znamo ni koje podatke trebamo uzimati i što je sa zaštitom podataka, ali mislim da ćemo u ovom tjednu sve saznati", dodaje.

"S obzirom na to da ćemo dosta vremena trošiti na dezinfekciju prostora i s obzirom na ograničen broj klijenata, očekujem promet manji za trećinu", kazala je.

Ona će, kaže, masku nositi cijelo vrijeme, kao i klijenti i klijentice kojima će masku zalijepiti flasterom kako bi ih mogla šišati ili napraviti frizuru.

"Ne možemo raditi sve"

Jedna druga vlasnica frizerskog salona objasnila je za Novu TV što će sve morati imati obučeno kada primi prve klijente i kako će sve izgledati u praksi.

"Na sebi ću imati vizir i rukavice, klijent mora dezinficirati ruke, frizerka dezinficira stolicu, pripremimo klijenta, ošišamo i nakon toga sve što smo koristili na klijentu bacimo.

Škare, četke i slično operemo i dezinficiramo. No moram reći da su termini maksimalno dva sata i ne možemo ženama dakle raditi sve, već ono što se može napraviti unutar dva sata. Iako su žene zvale i bile željne svega. No to ne možemo, nažalost, već samo šišanje, frizura, eventualno površinski pramenovi", kazala je. 

Da bi ispunila sve uvjete kako bi mogla otvoriti salon, morala je uložiti dodatnih 1500 kuna. Kaže da neće morati otpuštati ako ovo potraje još mjesec dana, no za dalje nije sigurna. 

Napomenula je kako su joj termini popunjeni do 26. svibnja. 

"Svega ima, posebno kod muškaraca, malo ćemo se nasmijati, ali riješit ćemo to", odgovorila je Mirjana na pitanje strahuje li od toga kakvi će je klijenti sutra dočekati. 

Pročitajte više