Počelo novo suđenje ratnom zločincu Španoviću: "Bio je među najgorima"

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Sisku je počelo novo suđenje 47-godišnjem Milanu Španoviću, kojeg se tereti za ratne zločine počinjene 1991. godine na području Gline. Španovića je, podsjetimo, nakon godina bijega od hrvatskog pravosuđa, Velika Britanija izručila Hrvatskoj sredinom kolovoza ove godine.

Španović je 1993. godine, u odsutnosti, osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenih na području glinskih sela Maja i Svračica. Tereti ga se za zlostavljanje stanovnika, rušenja, pljačke i paleži. Španović je nakon slušanja optužnice rekao kako se ne osjeća krivim. Danas je saslušano pet svjedoka koji su ili osobno vidjeli ili čuli od mještana priče o napadu na sela.

Svjedok Stjepan Fabac je rekao kako ih je skupina pripadnika srpske paravojske nakon ulaska u selo postrojila uz zid jedne kuće i kako ih je od streljanja spriječio dolazak JNA. Prije toga su po selu premlaćivali, prijetili klanjem, pljačkali, palili kuće i megafonom pozivali "ustaše" na predaju. Za Španovića je rekao kako je bio "među najgorima" i kako je upravo on određivao što će opljačkati, što porazbijati, a što zapaliti.

Pročitajte više