POČELO ODAVANJE POČASTI BIVŠEM AMERIČKOM PREDSJEDNIKU RONALDU REAGANU

Svečano odavanje počasti bivšem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu počelo je u ponedjeljak u Kaliforniji unošenjem lijesa prekrivenog američkom zastavom u predsjednički muzej koji nosi njegovo ime u Simi Valleyu, u blizini Los Angelesa.

Lijes s posmrtnim ostacima bivšeg predsjednika, koji je preminuo u subotu u 93. godini života, izložen je na odru u biblioteci, a počasnu stražu čuvaju petorica vojnika u svečanim odorama.

Uz kraću molitvu prezbiterijanskog svećenika od predsjednika se prvo oprostila njegova najuža obitelj, supruga Nancy i djeca Ron, Michael i Patti.

Nancy i Ronald Reagan u braku su bili 52 godine.

Nakon obiteljske ceremonije, koju su uživo prenosile američke televizijske postaje, posljednju počast bivšem predsjedniku i guverneru počeli su odavati i njegovi sugrađani.

Lijes će u srijedu iz Kalifornije biti prevezen u Washington gdje će u zgradi Kongresa biti izložen do petka kada će u washingtonskoj Nacionalnoj katedrali biti priređen državni pogreb.

Na prvom američkom državnom pogrebu u posljednjih 30 godina očekuje se nazočnost niza svjetskih čelnika, a među govornicima će biti i predsjednik George Bush. Reaganovo tijelo će zatim biti vraćeno u Simi Valley gdje će biti pokopano na privatnoj ceremoniji.

(Hina) xzt ymaš

Pročitajte više