VIDEO Bivši četnik posjetio Kolindu, veterani prosvjedovali ustaškim pozdravom, jedan uhapšen

Foto: Index

VEĆ U 9 SATI počelo je okupljanje na glavnom zagrebačkom Trgu, okupljaju se udovice i veterani koji prosvjeduju protiv Vučića.

Prema informacijama koje smo dobili jutros, prosvjednike policija neće pustiti na Markov trg. U 10 sati iz MUP-a su poslali priopćenje u kojem stoji:

"Temeljem članka 51. stavka 5. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policija je jutros temeljem sigurnosne prosudbe vezane za provođenja posebnih mjera sigurnosti, odnosno osiguranja štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup Markovom trgu.

S obzirom da se ova odluka odnosi i na sudionike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja kako je to definirano Zakonom o javnom okupljanju u članku 14."

 

 

12:20 Kako doznajemo iz policije, jedna osoba je privedena.

12:03 Prosvjednici su se razišli.

11:57 Prosvjednici se polako razilaze, izgleda da su odustali od probijanja ograde.

11:50 Među prosvjednicima se pojavio Mostov saborski zastupnik Miro Bulj.

11:38 "Ajmo rušiti ogradu", uzvikuju šezdesetogodišnjaci na prosvjedu. "Čija ste vi policija", viču policajcima.

11:34 Prosvjednici se nalaze ispred ograde iza koje se nalazi interventna policija. Uzvikuju: "Izdaja, izdaja."

11:30 Prvi prosvjednici stigli su do policijske ograde. Pjeva se "Zovi samo zovi" i "U boj, u boj".

11:25 Prosvjednici uz hrvatske budnice hodaju prema Markovu trgu.

11:05 Završio je prosvjed na glavnom zagrebačkom Trgu, prosvjednici bi uskoro trebali krenuti prema Markovu trgu, no kod Kamenitih vrata dočekat će ih policijska blokada.

11:01 Naši reporteri javljaju da ima privedenih, no iz policije zasad nema službene potvrde.

10:54 Recitira se poezija.

10:44 "Spavaš li mirno Vučiću? Platit ćeš ti to, nećemo ti to zaboraviti", govori prosvjednica s govornice.

10:36 Alić bijesno govori da je srpska zastava na hotelu Dubrovnik. To je zapravo zastava Hotela Dubrovnik s motivom zastave Dubrovačke republike. Isti se motiv nalazi i na hrvatskom grbu.

10:34 Na govornicu se penje notorni Božidar Alić. Uzvikuje "Za dom", a prosvjednici uzvikuju "Spremni"

10:26 "Ako je Vučić uvjetovao da ne bude prosvjed na Markovu trgu, onda je i to sramotno kao i Vučićeva velikosrpska politika", rekao je HDZ-ov zastupnik i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić koji je došao na prosvjed.

10:24 "Nitko nema pravo mirno gledati provođenje zločinačke politike", poručuje predstavnica udovica.

10:22 Prosvjednici pjevaju "Samo zovi".

10:21 Među prosvjednicima je zastava HOS-a s natpisom "Za dom spremni" i zastava s natpisom "ZDS".

10:19 "Hvaljen Isus i Marija", pozdravlja s govornice predstavnica udovica. "Pozdravljam vas u ime mrtvih muževa, u ime mrtve vojske Hrvatske."

10:17 "Ne zanima nas isprika i pokajanje Aleksandra Vučića. Zanima nas što će predsjednica i premijer tražiti od njega. U Srbiji se vrši nevjerojatna sotonizacija Hrvatske", čuje se s govornice.

10:16 Prosvjednici puštaju ratne govore Aleksandra Vučića.

10:15 "Srbija održava manipulatorskom izložbom kojom se potpaljuje mit i izmišljotina o Jasenovcu", govori jedan od prosvjednika za improviziranom govornicom.

10:11 Počeli su govori na Trgu bana Jelačića
 
10:09 Prosvjednici su najavili da će ipak krenuti prema Markovu trgu, da će ići do barikada.

9:40 "Ovdje sam danas iz puno razloga, a glavni razlog je da upozorimo hrvatski narod i u domovini i u iseljeništvu da je hrvatska država jako, jako ugrožena i da se odmičemo od vrijednosti za koje smo se borili u Domovinskom ratu - državnu slobodu, samostalnost, pravo građana na svoje mišljenje, slobodu govora, pravo na rad i život u svojoj domovini i na kraju krajeva da poručimo našim političarima da su nas Srbijanci i Beograd u prošlom stoljeću nekoliko puta doveli u situaciju da budemo njihovi sluge."

"Mnogi ljudi nisu svjesni da međunarodna zajednica i velike sile nisu odustale od stvaranja određene zajednice na prostoru bivše Jugoslavije. To je oduvijek njihov plan, zato su se i borili protiv hrvatske države. Taj plan opet kreće kroz Europsku uniju", izjavio je za Index jedan od prosvjednika, koji je držao transparent pokreta Spasimo Hrvatsku 'Stjepan Radić nakon atentata na hrvatske narodne zastupnike u Beogradu 20. lipnja 1928.: Nikada više u Beograd, ni s Beogradom'.

"Odnosi sa Srbijom trebaju biti raščišćeni i mora se jasno reći što je bilo u prošlosti. Nema veze radi li se o Drugom svjetskom ratu ili Domovinskom ratu. Moramo znati kad je sve počelo, 1918. godine, kad je Beograd dobio Hrvatsku kao poklon nakon Prvog svjetskog rata. Hrvatski narod tada nije bio spreman za vlastitu državu, ali je bio spreman dijeliti državu s drugima", zaključio je stariji gospodin na prosvjedu.

TIJEK PROSVJEDA PRATITE NA INDEXU

Želite li odmah na mobitel primiti obavijest o svakoj novoj vijesti vezanoj uz Vučićev posjet, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Vučićev posjet

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

Pročitajte više