Počelo suđenje Vinku Žuljeviću za ubojstvo Veselina Marinova

VINKO ŽULJEVIĆ KLICA odbacio je danas tvrdnje tužiteljstva da je u svibnju prošle godine u Zagrebu iz bezobzirne osvete ubio Veselina Marinova, izjasnivši se na početku suđenja da se ne osjeća krivim.

Suđenje Žuljeviću za ubojstvo Marinova, suradnika hrvatskih tajnih službi i nekadašnjeg tjelesnog čuvara haškog optuženika Mladena Naletilića Tute, počelo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu čitanjem optužnice.

Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da je Klica, 31. svibnja prošle godine, ´namamio´ Marinova u zagrebački kafić ´NBA´ s namjerom da ga ubije jer ga je Marinov, surađujući s tajnim službama, označio kao organizatora skupine za ilegalnu nabavku i preprodaju oružja.

Žuljević je, navodi tužiteljstvo, Marinovu zbog toga više puta prijetio ubojstvom, da bi ga konačno u kafiću ustrijelio s pet hitaca iz revolvera ´taurus´.

Klica i njegovi branitelji u istrazi su tvrdili da je Marinov prvi zapucao iz malog revolvera, te da se Žuljević, koji se odmah nakon ubojstva prijavio policiji, samo branio.

Žuljevićev iskaz potkrepljuju tvrdnje njegova kuma Vladimira Rajića, koji je bio i jedini očevidac ubojstva.

Govoreći kao prvi svjedok na današnjoj raspravi, Rajić je rekao da je tijekom razgovoru u lokalu ´NBA´ među Marinovom i Žuljevićem, koji su sjedili za istim stolom, došlo do svađe i naguravanja u kojem je Marinov izvukao mali revolver.

Rajić tvrdi da je potom začuo jedan prigušeni i nekoliko glasnijih pucnjeva iz dva različita pištolja, nakon čega je na tlu ugledao mrtvog Marinova.

Potom mu je, kako je kazao, prišao Žuljević, rekavši da je umalo nastradao, te da se zbog ubojstva ide prijaviti policiji.

Raspravljajući o dokaznim prijedlozima sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Erne Draženčić odlučilo je da će, uz medicinske i balističke vještake, kao svjedoke saslušati i suprugu ubijenog Marinova, bivšeg načelnika u zagrebačkoj policiji Zdravka Šeničnjaka, te bivšeg ravnatelja SIS-a Josipa Perkovića.

Svjedočenju Šeničnjaka i Perkovića usprotivili su se Klicini branitelji navodeći da su njih dvojica podatke od Marinova dobivali na informativnim razgovorima, te da se tako dobiveni podaci ne mogu koristiti na sudu.

Sutkinja Draženčić ustvrdila je da Šeničnjak i Perković s Marinovom nisu vodili informativne razgovore o ovom predmetu, odnosno da tijekom tih razgovora nisu prikupljali podatke o okolnostima koje se tiču njegova ubojstva.

Šeničnjak ranije nije davao iskaze vezane uz ovaj slučaj, a Perković je u istrazi, među ostalim, ustvrdio kako misli da je Marinov ustrijeljen upravo zato što je surađivao s tajnim službena, koje je informirao o organiziranom kriminalu.

Suđenje se nastavlja 19. i 20. veljače, kada bi trebali biti pozvani ostali svjedoci i sudski vještaci.

U međuvremenu bi sud trebao provesti psihijatrijsko vještačenje Žuljevićeve uračunljivosti, koje su zatražili njegovi branitelji.

Pročitajte više