Počeo bijeli štrajk sudaca i tužitelja. Evo što to znači

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Na hrvatskim sudovima danas je počeo novi bijeli štrajk sudaca, kojem su se, za razliku od lani, pridružili i državni odvjetnici.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ranije je izvijestila da od danas kreće s novim ciklusom mjera upozorenja navodeći da su sudske stranke o tome obaviještene, ali i da su otvoreni za nastavak razgovora s vladom.

Sudjelovanje u tzv. mjerama najavila je i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) koja nije sudjelovala u prošlogodišnjem sudačkom bijelom štrajku.

Dobronić: Osigurat će se provođenje hitnih postupaka

Tako se u sljedeća dva tjedna, do petka 2. veljače ili do postizanja dogovora oko plaća pravosudnih dužnosnika, odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Podatke o odzivu na mjere upozorenja udruge će iznijeti tijekom dana, a UHS je ustvrdio da očekuje i veću podršku nego u prvom ciklusu u svibnju 2023.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koji će, osim sada ponuđenog dijela materijalnih prava, u potpunosti urediti plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić, koji je po dužnosti čelnik sudbene vlasti, ustvrdio je da će tijekom mjera osigurati provođenje hitnih postupaka te poduzimanje svih radnji kako bi stranke bile što manje oštećene.

To je od predsjednika najvišeg suda zatražila i Hrvatska odvjetnička komora navodeći da stranke i njihovi odvjetnici još osjećaju posljedice lanjskih mjera upozorenja i štrajka sudskih službenika.

Ministarstvo: Suci su preuzeli odgovornost za štrajk

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je da su suci i državni odvjetnici krenuli u mjere nakon što su odbili prijedlog ministarstva i povećanje neto primanja za 700 eura, čime su preuzeli odgovornost za štrajk, ali i njegove posljedice.

Ministarstvo je odbacilo i tvrdnje predsjednika Vrhovnog suda da vlada ne poštuje trodiobu vlasti, stavlja se u superiornu poziciju prema sudstvu i ponaša kao poslodavac sucima.

Što su "hitni slučajevi"?

Sutkinja Vesna Horvath je ranije za N1 objasnila kako će izgledati najavljeni bijeli štrajk sudaca od 22. siječnja do 2. veljače.

"Neće se ni u čemu postupati osim u hitnim slučajevima, svaki sudac će u svom spisu odlučiti koji je to hitan slučaj koji će se provesti unatoč mjerama upozorenja.

U drugom stupnju se neće održavati sjednice koje su se u svibanjskim mjerama održavale. Moramo ići s jačim mjerama jer nam nisu dali drugi izbor. Bila sam optimistična, ali sada sam razočarana. Svi suci su jako razočarani kako nas je izvršna vlast izigrala", kazala je Horvath za N1.

Članovi Udruge hrvatskih sudaca štrajkali su i u svibnju prošle godine. Tada su suci dolazili na posao, ali su odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima osim u hitnim slučajevima. U drugostupanjskim postupcima održavali su sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.

Zahtjevi sudaca

Suci traže indeksaciju plaća, odnosno usklađivanje osnovice s visinom prosječne mjesečne bruto plaće po zaposlenom u pravnim osobama za prethodnu godinu, koju objavljuje Državni zavod za statistiku. Traže razradu koeficijenata, točnije sustav platnih razreda te dodatke na plaću kakvi pripadaju i državnim službenicima (prijevoz, regres, božićnica, itd.).​

Udruga sudaca u svom priopćenju je napomenula i kako će i dalje inzistirati na poboljšanju statusa pravosudnih službenika, koji su i kroz najavu posljednjih izmjena Zakona o plaćama "čvrsto zacementirani na dnu ljestvice te im plaća raste manje od stope inflacije".

"Udruga sudaca neće sudjelovati u opstrukciji izbora"

"Kad je riječ o sudjelovanju u provedbi predstojećih izbora, UHS neće sudjelovati u opstrukciji izbora, ni pozivati svoje članstvo za to. Sudjelovanje u izbornim procesima velika je čast za svakog suca", poručuju iz UHS-a.

Oko izmjena Izbornog zakona kažu kako je očito da za neke stvari postoji dobra volja da se mijenjaju, dok za neke, poput statusa sudaca, ne postoji. "Sve je u rukama predsjednika vlade RH, koji odlučuje o nastavku pregovora, kao i datumu eventualnih mjera", navode.

Plenković: Napustite svaku nadu da ćete veće plaće dobiti ucjenom

Predsjednik vlade Andrej Plenković u petak je na pitanje o bijelom štrajku sudaca i državnih odvjetnika rekao kako je njegova vlada u dva navrata povećala plaće i sucima i državnim odvjetnicima.

"Ići u neke bijele štrajkova da bi se izazvalo da indeksacija postane tema svugdje. Neće moći", rekao je.

Plenković je najavio i da će hitno promijeniti zakon o izborima za EP na način da u biračkim odborima mogu biti i drugi pravnici, a ne samo suci.

"To se stavilo da bi suci dobili i naknade, ne moraju to nužno biti suci, bit će ljudi od kredibiliteta i povjerenja. Umjesto da se prihvati razumna ponuda ministra Malenice, mi od Udruge sudaca dobivamo medijske poruke o bijelom štrajku.

Tko god donosi ove odluke, na temelju ne znam čijih krivih procjena... To što su izbori, to za nas nije trenutak, nema šanse da će se nešto promijeniti. Može bijeli štrajk trajati 10 godina što se nas tiče", rekao je Plenković.

Pročitajte više