POČEO DVODNEVNI ZNANSTVENI SKUP O IDENTITETU ISTRE

"Ishodišta i perspektive identiteta Istre" naziv je dvodnevnog znanstvenog skupa koji je danas otvoren na pulskom Filozofskom fakultetu, a u radu kojega sudjeluje četrdesetak znanstvenika iz cijele zemlje.

Obraćajući se sudionicima skupa, istarski župan Ivan Jakovčić ustvrdio je kako je istrijanstvo pravni termin za politički, kulturni, geografski i povijesni identitet Istre integriran u Statut Istarske županije. "Snažni regionalni identitet izgrađuje jak nacionalni identitet", poručio je župan Jakovčić.

Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Nevio Šetić identitet Istre doživljava kao njezinu osobnu kartu u kojoj je ključan, po njegovu mišljenju, nacionalni identitet naroda. Pritom je istaknuo kako smo svjedoci rađanja novih identiteta, kao što su europski integracijski identiteti.

Sudionici znanstvenog skupa danas i sutra raspravljat će o arheološkom, povijesnom i religijskom identitetu Istre, zatim o socio-demografskom i gospodarskom identitetu te o književno-jezičnim, socio-kulturnim i etno-antropološkim aspektima kulturnog identiteta Istre.

Organizatori su skupa Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatski institut za povijest, pulski Filozofski fakultet, Centar za promicanje socijalnog nauka crkve Hrvatske biskupske konferencije te Porečko-pulska biskupija.

(Hina) xbžuž ymc

Pročitajte više