Počeo važan sastanak o miru u Ukrajini. Sudjeluje 40-ak zemalja, došla i Kina

Foto: EPA

Visoki dužnosnici četrdesetak zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Kina i Indija, počeli su pregovore u Saudijskoj Arabiji, koji bi, kako se Kijev i ukrajinski saveznici nadaju, trebali rezultirati dogovorom o ključnim načelima mirnog okončanja rata u Ukrajini.

Dvodnevni sastanak dio je diplomatskog nastojanja Ukrajine da, uz svoje glavne zapadne saveznike koji joj pružaju potporu, dopre i do zemalja "globalnog juga" koje nisu bile voljne zauzeti stranu u sukobu, premda je pogodio globalno gospodarstvo. No zasad nije jasno hoće li sastanak rezultirati zajedničkom izjavom. Ukrajinski predstavnik koji sudjeluje na sastanku rekao je da će razgovori "biti teški".

Kremlj: Pratit ćemo tijek razgovora

Ruski predstavnik neće doći, premda je Kremlj najavio da će pozorno pratiti tijek razgovora. Ukrajinski, ruski i međunarodni dužnosnici slažu se da trenutno nema izgleda za pokretanjem izravnih mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije, a u međuvremenu rat i dalje bjesni.

Zelenski je rekao kako se nada da će razgovori rezultirati mirovnim samitom čelnika na globalnoj razini u sklopu kojega će se podržati načela njegova plana za rješenje sukoba. Kijev zahtijeva da Rusija vrati cjelokupan ukrajinski teritorij i povuče sve svoje snage iz Ukrajine.

Najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, koja od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. održava kontakt s objema stranama, odigrala je važnu ulogu u pozivanju na sastanak i onih država koje nisu sudjelovale u ranijim susretima, rekli su zapadni diplomati.

Došla i Kina

Kina, koja nije sudjelovala u prethodnome krugu pregovora u Kopenhagenu, na sastanak u Džedu šalje posebnog izaslanika za euroazijska pitanja Li Huija, objavio je Peking. I Kina održava bliske ekonomske i diplomatske veze s Rusijom od samog početka sukoba, istodobno odbijajući pozive međunarodne zajednice da javno osudi Moskvu.

Na razgovore je doputovao i indijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Šri Adžit Doval, objavilo je u subotu na društvenim mrežama indijsko veleposlanstvo u Rijadu. Poput Kine i Indije unatoč ratnom sukobu održava bliske veze s Rusijom te odbija osuditi tu zemlju za rat. Istodobno su indijske vlasti pojačale uvoz ruske nafte.

Pročitajte više