Počeo zajednički nadzor južne morske granice

PO ODREDBAMA Protokola o privremenom režimu na Prevlaci danas je počela djelovati mješovita policijska posada dubrovačko-neretvanske Policijske uprave i Centra sigurnosti iz Herceg Novog.

Kako je priopćio PU, od danas će južnu morsku granicu između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore svaki dan nadzirati i obilaziti hrvatski i crnogorski policajci.

Protokol o privremenom režimu na Prevlaci potpisan je u prosincu prošle godine, a aneksom je predviđen sastav, ovlasti i postupak mješovite policijske posade i uporaba policijskog plovila. Aneksom je predviđeno da mješovitu policijsku posadu tvore četiri policijska službenika: po dva člana posade i po dva člana posade stroja iz svake države. Zapovijedanje plovilom mješovite policijske posade naizmjence preuzimaju zapovjednici plovila svakih mjesec dana.

Kako se navodi u aneksu, plovilo mješovite policijske posade nije opremljeno oružjem. Mješovita policijska posada nosi palicu, sredstva za vezivanje, a može nositi i kratko oružje s dodatnim spremnikom streljiva. Oružje se može upotrijebiti u slučaju nužne obrane i traženju pomoći, u skladu s nacionalnim propisima.

Pročitajte više