Počeo znanstveni, književni i izdavački program 15. Marulićevih dana

Znanstveni, književni i izdavački program 15. Marulićevih dana svečano je večeras otvoren u Splitu prigodnim programom u Palači Milesi, splitskom sjedištu HAZUa, te polaganjem vijenca na spomenik Marku Maruliću na Trgu braće Radić i na njegovo posljednje počivalište u samostanu Svetoga Frane.

Prigodnim riječima o značaju, ulozi i utjecaju Marka Marulića na formiranje hrvatske književnosti u okviru Europe, kojoj je i kao latinist pripadao, nazočnima u palači Milesi obratio se Bratislav Lućin, čelnik društva "Marulianum".

To društvo djeluje u sklopu Književnog kruga Split, koji zajedno s Društvom hrvatskih književnika, Društvom prijatelja kulturne baštine i Zavodom HAZU u Splitu organizira ovo četverodnevno događanje Maruliću u čast.

Središnji dio programa znanstvenog dijela Marulićevih dana bit će međunarodni okrugli stol o Marulićevoj rukopisnoj baštini i španjolskoj percepciji njegovih djela, koji s radom započinje sutra, a sudjelovat će 15 stručnjaka maruloga iz više europskih zemalja.

Bit će predstavljeni i "Latinski stihovi", novi svezak u knjižnici Marulićevih sabranih djela. U njemu su prvi put na jednom mjestu sabrani svi Marulićevi latinski stihovi, osim epa "Davidiada". Zbirku su priredili Bratislav Lučin i Darko Novaković.

Uz niz novih izdanja bit će predstavljen i prvi hrvatski prijevod Marulićeve oporuke, koji je za 14. svezak "Colloqvie Marvliane" priredio akademik Lujo Margetić.

Na obljetnicu prvog izdanja Marulićeve "Judite", 22. travnja, koji se obilježava kao Dan hrvatske knjige, bit će dodijeljene književne nagrade "Judita", "Davidias" i "Slavić".

U samostanu Svetoga Frane večeras je održana misa za oca hrvatske književnosti.

Znanstveni, književni i izdavački program 15. Marulićevih dana traje do 23. travnja.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više