Početak gradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori već na proljeće

Foto: Shutterstock

GRADNJA regionalnog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori trebala bi početi na proljeće, a pristupnih cesta ove godine jer su "Narodne novine" u četvrtak objavile tekst pravilnika o gradnji odlagališta po kojem se prihvaća prva tehnologija za centar, a Fond za zaštitu okoliša financirat će potrebnu dokumentaciju s 3,9 milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za novinare karlovačke županijske tvrtke "Kodos" koja priprema gradnju.

Za gradnju centra, vrijednog 30 milijuna eura, već postoji lokacijska dozvola. Još se radi na mnogim studijama i projektima, a poznato jer da će se tim centrom, osim općina i gradova Karlovačke županije, služiti i dio Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije.

Zamjenik župana Ivan Banjavčić, koordinator za izgradnju centra, rekao je da to i neće biti odlagalište otpada, nego mjesto na koje će se dovoziti komunalni otpad koji će prije toga "biti sortiran u reciklažnim dvorištima u gradovima i općinama te obrađivan i inertan odlagan u posebne drenirane lagune". Riječ je o mikrobiološkoj obradi nakon koje organski dio ide u bioreaktor za dobivanje bioplina, kao u Celju.

Banjavčić: Nismo se htjeli igrati s tim

"Prema dinamici, već smo ovaj mjesec trebali aplicirati na europske fondove", rekao je Banjavčić, dodajući kako im je na sastanku u Fondu 15. lipnja nametana izmjena tehnologije na Babinoj gori, koja nije u skladu s prijašnjom dokumentacijom, javnom nabavom i lokacijskom dozvolom". Nismo se htjeli igrati s tim, nego smo inzistirali da se studija izvodivosti napravi sukladno lokacijskoj dozvoli, što znači i prema ranije usvojenoj tehnologiji s bioreaktorom", istaknuo je.

Slijedi otvoreni postupak javne nabave za projektiranje, izvođenje radova i nabavu opreme, što je posao od minimalno dvije godine, a svih bi 13 regionalnih centara u Hrvatskoj na temelju državnog plana gospodarenja otpadom trebalo raditi do 2018. godine. Projekt centra za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori Europska unija financira 80 posto, deset posto Fond za zaštitu okoliša i deset posto jedinice lokalne samouprave.

Pročitajte više