početak ovogodišnje sezone arheoloških istraživanja na vučedolu

Na arheološkom nalazištu Vučedol danas je prigodnom svečanošću označen početak ovogodišnje sezone arheoloških istraživanja tog lokaliteta koji su naseljavale skupine indoeuropskih naroda u razdoblju između 3500. i 2500. godine prije Krista.

Dosadašnjim sustavnim istraživanjima, započetim još 1898. godine, otkriveno je obilje arheološkog materijala, a kao najpoznatiji nalazi ističu se glinena posuda u obliku jarebice, poznatija kao "vučedolska golubica", koja je postala i simbolom grada Vukovara, te vučedolski orion, najstariji europski kalendar.

Po riječima Ružice Marić, ravnateljice vukovarskog Gradskog muzeja, ovogodišnje arheološko istraživanje Vučedola obavit će se u rujnu.

"Ovogodišnje je istraživanje specifično zbog činjenice da napuštamo vučedolski civilizacijski svijet i počinjemo istraživanje kostolačke kulture koja je starija od vučedolske", rekla je Ružica Marić, dodajući da će se tijekom istraživanja Vučedola u rujnu javnosti prezentirati i projekt vučedolskog arheološkog parka i to kroz izložbeno-glazbeni ciklus "Zemlja - život" u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom.

Voditelj je arheoloških istraživanja na Vučedolu prof.dr. Aleksandar Durman a, osim vukovarskog Gradskog muzeja, u istraživanja su uključeni i Arheološki zavod zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Arheološki muzej u Zagrebu.

(Hina) žd dd

Pročitajte više