Počinje 58. zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda

S PREDLOŽENIH 165 točaka dnevnoga reda, od borbe protiv terorizma, preko bliskoistočne krize i UNovih mirovnih misija do reorganizacije i financiranja UN-a, u utorak u New Yorku počinje 58. redovito zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Prema privremenom dnevnom redu izaslanici će u utorak izabrati predsjednika i potpredsjednike Opće skupštine i članove glavnih odbora.

Prema odluci UN-a Opća skupština počinje svake godine u utorak trećega tjedna rujna, a glavna rasprava prema pravilniku počinje u utorak poslije otvaranja Opće skupštine i traje devet radnih dana.

Predsjedatelj 58. zasjedanja Opće skupštine UN-a bit će Julian Hunte, ministar vanjskih poslova, međunarodne trgovine i civilne avijacije Santa Lucije.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan podnijet će Općoj skupštini izvješće o radu svjetske organizacije, a izvješća će predstavnicima zemalja članica podnijeti i Vijeće sigurnosti te Ekonomsko i socijalno vijeće, Međunarodni sud pravde te Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Pitanje borbe protiv terorizma te uloga Ujedinjenih naroda u toj borbi, očekuje se, dominirat će raspravom.

Među regionalnim pitanjima dominira Irak. U listopadu će se održati i UN-ova međunarodna konferencija o obnovi Iraka.

Sudionici rasprave na 58. zasjedanju govorit će i o stanju na Bliskom istoku i primjeni mirovnih smjernica te o mirovnome procesu u Afganistanu.

Izvješće o radu podnijet će i Carla del Ponte, glavna tužiteljica UN-ova Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije te UN-ov Visoki povjerenik za ljudska prava.

Dio rasprave bavit će se kontrolom naoružanja i razoružanjem i UN-ovim mirovnim operacijama.

Delegati će na temelju financijskog i revizorskog izvješća raspravljati i o financiranju i reformi Ujedinjenih naroda.

Pročitajte više