Počinje najveći svjetski tehnološki show: Sve oči su uprte u Huawei

Foto: Epa

U BARCELONI upravo počinje jedan od najvećih događaja u mobilnoj tehnološkoj industriji, Mobile World Congress, javlja CNN. Tijekom sljedeća četiri dana očekuje se oko 100.000 posjetitelja, a najveći svjetski proizvođači iskoristit će ovu priliku kako bi predstavili svoje proizvode.

Jedna kompanija se ove godine posebno ističe – Huawei. Tako će vas, čim sletite u Barcelonu, dočekati djelatnici na Huawei štandu i poželjeti vam dobrodošlicu, logo te kompanije posvuda je u gradu, a oznake koje nose zaposlenici kongresa ukrašene su logotipom te kompanije. Za to, izgleda, postoji opravdan razlog.

Naime, najveći kineski svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme koji je ključan za kineska nastojanja da se unaprijedi super brza 5G bežična mreža, nalazi se u vrlo hladnim odnosima s američkom vladom.  

Prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a

Sjedinjene Države tako tvrde da Huawei predstavlja potencijalnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti, a prošlog su mjeseca američki tužitelji obznanili kaznene prijave protiv te tvrtke, tvrdeći kako je Huawei ukrao poslovne tajne i izbjegavao američke sankcije nametnute Iranu.

Kompanija, naravno, niječe te optužbe.

Bojišnica u Europi

Rat između tvrtke Huawei i američkih vlasti ne odvija se samo na tlu SAD-a. Europa je također jedna od bojišnica. Tako Velika Britanija i Njemačka razmatraju hoće li dopustiti Huaweiju da bude dio njihove buduće 5G mreže.

Mnoge zemlje zapravo balansiraju između upozorenja koja dolaze iz Washingtona i svojih poslovnih interesa jer bi odbacivanje suradnje s kompanijom Huawei, koja se smatra liderom u tehnologiji 5G, moglo značiti i zaostajanje na tržištu ključnih inovacija.  

Događaj Mobile World Congress organizira GSMA, grupacija od više od 750 mrežnih operatera. GSMA je pozvao europsko vodstvo da nastavi suradnju s tvrtkom Huawei i da temelje svoje odluke na "pristupu utemeljenom na činjenicama“.

Pročitajte više