POČINJE SAJAM KNJIGA U FRANKFURTU

Sajam knjiga u Frankfurtu, 56. po redu, počinje u utorak i to s većim brojem izlagača nego godinu dana prije, objavili su organizatori.

Približno 6.700 izlagača iz 111 zemalja okupilo se na ovom međunarodnom tržištu knjige, za razliku od 6.636 iz 103 zemlje prošle godine, kazao je direktor sajma Volker Neumann. Dvadeset i dvije zemlje iz Arapske lige pozvane su na sudjelovanje na ovom sajmu.

Iza Njemačke s najvećim brojem izlagača, 2.809, nalaze se Velika Britanija i SAD što sajam čini najvećim sajmom knjige na engleskom jeziku.

"Ova je evolucija posebno zadovoljavajuća zbog potpore moćnog eura u odnosu na američki dolar i na funtu", rekao je Neumann na konferenciji za novinare.

"Nema krize knjige", rekao je Dieter Schormann, direktor Udruge njemačke knjige.

Sajam će službeno otvoriti njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Oko tisuću autora među kojima su i Marokanac Tahar Ben Jelloun i Mađar Peter Esterhazy trebali bi doći na sajam, a u četvrtak će iz Stockholma biti objavljen dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Na sajmu se očekuju i druge važne osobe poput glavnog tajnika Arapske lige Egipćanina Amr Muse, njegovog sunarodnjaka Omara Sharifa te američkog književnika Jamesa Pattersona.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više