Počinje suđenje bosanskome doministru i nesuđenim atentatorima

NA SUDU u Rijeci danas započinje suđenje Ivanu Filipoviću i Robertu Draginu optuženima za poticanje na teško ubojstvo autobombom u centru Rijeke. Uz njih, na optuženičkoj klupi će sjediti i Vjekoslav Vuković, doministar sigurnosti BiH kojega se tereti za nabavu oružja i bombe.

Kako navodi Novi list, zasad je nepoznato kako se u cijelu priču upleo Vuković jer je jedina njegova poveznica s ostalim optuženima rodbinski odnos sa Filipovićem. Vuković je čelni čovjek za borbu protiv organiziranog kriminala i terorizma u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Glavni svjedok optužbe je policijski pouzdanik koji je za Filipovića i Dragina trebao postaviti i aktivirati bombu pod automobilom dvojice Riječana, koji su štitili riječke lokale i casina. Umjesto toga, pouzdanik je bombu predao policiji i sve ispričao. Policija sumnja da se radi o zaštitarskoj borbi za "teritorij" i mogućim ranijim sukobima.

Doministar nabavio oružje i bombe

Ivan Filipović je nekadašnji časnik HV-a koji je bio i u mirovnoj misiji u Afganistanu, ali i boksač i izbornik juniorske boksačke reprezentacije. Na dan likvidacije bio je s pripremama s reprezentacijom. Obojica osumnjičenih imala su pomno osmišljen alibi, smatra policija.

Tijekom ispitivanja, Dragin je istražiteljima potvrdio nabavku autobombe u Sarajevu. U tom segmentu se upliće i Vuković koji je riječkim organizatorima atentata najprije organizirao nabavku strojnice i dva spremnika municije za koje su platili 1.000 eura, a potom i nabavku autobombe sa 238 grama razornog eksploziva, mehanizmima za daljinsko aktiviranje i ostalim stvarima potrebnim za atentat, koju su platili 5.000 eura.

Sva trojica optuženih su porekla krivicu.

Pročitajte više