Počinje treće izdanje Festivala novog cirkusa

VEČERAS, 28. studenoga 2007., počinje treće izdanje Festivala novog cirkusa, i to predstavom "Taiteul" francuske skupine La Scabreuse u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

Nakon izvedbe predstave je na redu druženje u lounge baru Škola, gdje će se održati koncert Lollobrigide uz performerski program akrobata, ekvilibrista, klauna i žene od gume. Ostatak večeri, ples oko slavljeničke torte podupirat će DJ William. Ulaz na ovaj party je besplatan.

Festivalski se program, unatoč noćobdjenju, aktivno nastavlja i u četvrtak, 29. studenoga 2007. Točno u 11 sati u prostorijama Francuskog instituta, Bogovićeva 1, održat će se prezentacija nekad francuskoga, danas sveeuropskog projekta Jeunes Talents Cirque koji mladim cirkuskim umjetnicima omogućuje sustav potpune potpore u stvaranju prve profesionalne produkcije.

Projekt ce predstaviti njegov začetnik Fred Cardon te aktualni predsjednik selekcijskog odbora Jean-Michel Guy, uz video isječke skupina koje su dosad uspješno lansirale svoje projekte kroz JTC.

Avignon, to je negdje drugdje

S velikim nestrpljenjem iščekuje se prva predstava ovogodišnjeg Festivala novog cirkusa. Ulaznice za "Taiteul" francuske skupine La Scabreuse, koja večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih otvara treće izdanje ove manifestacije, naprosto su planule, a činjenica da je riječ o predstavi koju su francuski cirkuski umjetnici kreirali posebno za hrvatsku publiku dodatno je zaintrigirala domaće ljubitelje inovativnih kazališnih formi.

Festival novog cirkusa od 2005. godine, kad ga je pokrenula udruga Mala performerska scena (samoprozvano skraćena u Mala prsa), privlači velik broj zainteresirane publike koja je možda već i prestala vjerovati da u hrvatskom kazalištu može pronaći nešto za sebe. Treći je festival na tragu upravo dovođenja onih cirkuskih produkcija koje suštinski mijenjaju razvoj suvremene cirkuske estetike, i možda je upravo u tome tajna.

"Istina je da se festival nikad nije želio pozicionirati kao patuljak koji trči za sprinterom na Olimpijskim igrama, što je česta boljka domaćih izdašno financiranih festivala koji svoje samopouzdanje za kritičku selekciju pronalaze u Avignonu ili Edinburghu, smatrajući da su baš to kolege iz razreda od kojih treba kradimice prepisati zadaću", objašnjava Ivan Kralj, umjetnički ravnatelj Festivala novog cirkusa.

Neospornu kvalitetu dosadašnjih izdanja ne potvrđuje samo brojna publika ili jednako oduševljena stručna kritika (što je kuriozitet čak i za hrvatske prilike), nego i činjenica da je festival redovito odredište stranih programatora koji dolaze u potragu za osvježenjem na zasićenoj festivalskoj karti Europe. Uspješan odabir potvrđuje, primjerice, i činjenica da je predstava koja je 2005. igrala na zagrebačkom festivalu ove godine izvedena u Avignonu.

Kako uspijevaju osigurati da se primjerice međunarodne premijere čak tri stranih predstava dogode u Zagrebu, a tek onda naknadno sve tri skupine budu uvrštene u video Horslesmursa koji strogo selektira najbolje predstavnike suvremene cirkuske estetike, organizatori festivala ne žele niti mistificirati, niti previše mudrovati. "Radimo festival kakav i sami želimo gledati", poručuju.

Nakon večerašnjeg otvorenja u ZKM-u domaća će publika do ponedjeljka moći vidjeti još sedam predstava iz Francuske, Italije, Španjolske i Finske. Ulaznice su u prodaji u Cirkuskom informacijskom centru (Preradovićeva 34) i Integralu (Pothodnik), a detaljne informacije dostupne su i na internetskim stranicama www.cirkus.hr.

Pročitajte više