Pod istragom 13 agenata VSOA-e

Lijevo Ivica Kinder, desno Daniel Markic Foto: Patrik Macek/PIXSELL

POD istragom je 13 agenata Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA), a izvidima je zbog sumnje na zataškavanje obuhvaćen i bivši ravnatelj Ivica Kinder, piše Jutarnji list. Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i Uskok već više od šest mjeseci provode istragu o financijskim malverzacijama unutar VSOA-e, a rezultat skandala je iznuđena ostavka ravnatelja agencije, generala Kindera, nakon što je predsjednik Zoran Milanović pokrenuo proces njegove smjene.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, istraživanjem UVNS-a i Uskoka obuhvaćeno je 13 djelatnika VSOA-e za koje se sumnja da su pronevjerili oko dva milijuna kuna službenih sredstava namijenjenih za rad u misijama u Poljskoj, Litvi i Libanonu. Među osobama koje su pod istragom najvjerojatnije je i sam ravnatelj VSOA-e, general Kinder.

Također postoje sumnje da je dio vojnih agenata službena sredstva trošio za prikupljanje bezvrijednih informacija, a novac koji su pravdali plaćanjem informatora stavljali su sebi u džep.

Nitko nije suspendiran?

Kako doznaje dnevnik, nitko od agenata koji su pod istragom nije suspendiran. Dapače, neki od njih su u međuvremenu čak i napredovali, pa je primjerice jedna od osoba pod istragom upućena u našu misiju pri NATO-u.

Cijeli slučaj je otkriven tijekom unutarnjeg nadzora koji je proveo Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, pa je potom bio proveden još jedan, detaljniji nadzor, a nakon utvrđenih nepravilnosti izdan je nepovoljan nalaz o radu VSOA-e. O utvrđenim pronevjerama UVNS je obavijestio Državno odvjetništvo, a u istragu se prije dva mjeseca uključio i Uskok.

Prema dostupnim informacijama, predistražni postupak i dalje traje.

Pročitajte više