Podaci o nesreći u Vukovaru osvanuli na forumu, forumaši "popljuvali" novinara koji ih je uzeo

POZIVAJUĆI se na navode koji su proteklih dana osvanuli na Hrvatskom zrakoplovnom forumu, na kojem se između ostalog okupljaju zaljubljenici u zrakoplovstvo, piloti i zrakoplovni stručnjaci, Jutarnji list je danas objavio podatak da se pilot vojnog helikoptera koji se u srpnju prošle godine srušio u Vukovaru, tijekom leta žalio na lošu upravljivost letjelicom.

Isti izvor prenosi navode koje je na forumu ostavio član pod nadimkom "perodjetlic", a za kojeg se čini da je bio član istražnog povjerenstva koje je godinu dana istraživalo uzrok pada helikoptera H-253 u Vukovaru u kojem je prošle godine poginulo troje dočasnika Oružanih snaga, narednica Ljubica Perišić, skupnik Vjekoslav Ljubo i stožerni narednik Juraj Ruškač. Perišić i Ljubo su poginuli na zemlji, a Ruškač je nastradao kao član posade helikoptera i ustvari je jedina smrtna žrtva koja je nastradala u letjelici u kojoj se u trenutku nesreće nalazilo ukupno sedam osoba.

Jutarnji list nadalje piše da je forumaš "perodjetlic" naveo da je pilot koji je kobnog 9. srpnja 2007. preživio pad helikoptera, tijekom kasnije rekonstrukcije leta proveo simulaciju upravljanja helikopterom čije su komande za upravljanje bile "opterećene" izolacijskom spužvom. Naime, prošli je mjesec na pressici održanoj povodom objavljivanja rezultata rada istražnog Povjerenstva koje se bavilo vukovarskom nesrećom, upravo izolacijska spužva navedena kao uzrok pada helikoptera u krugu vojarne 204. vukovarske brigade.

“Postavili smo spužvu na komande, a pilot je uzviknuo: ‘To je to, takav je osjećaj bio!!! Što ste napravili.", a u nekoliko postova kasnije navodi: “Uzeli smo izjave pet pilota”, iz čega je jasno da je bio član Povjerenstva, piše Jutarnji list dodajući da o rezultatima istrage forumaš “perodjetlic” otkriva da je točna informacija kako je pilot bio bolestan u vrijeme leta.

Novinar povraćao u kabini MiG-a

Na dotičnom forumu se rasprava vodila oko toga je li famozna izolacijska spužva uistinu bila uzrokom pada helikoptera, što je većina forumaša odbacila kao stvaran uzrok. Član "perodjetlic" pak taj uzrok je navodio kao stvaran, a u svojim postovima je naveo podatke o tome kako je istražno Povjerenstvo došlo do zaključka o uzroku pada.

Pri tome nije otkrio ništa što nije rečeno na prošlomjesečnoj pressici, uključujući podatak o pritužbama pilota na otežanu upravljivost VIP helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tekst novinara Jutarnjeg lista o dotičnoj nesreći, baziran na podacima s istog foruma, nije naišao na najbolji prijem kod forumaša od kojih jedan piše da "na forumu postoji krtica", a drugi da "je počela sezona kiselih krastavaca".

Jedan, pak, forumaš podsjeća da je tekst u Jutarnjem listu napisao novinar koji je "prije par godina onesposobio jedan MiG-21 na duži period". Navodno je riječ o novinaru koji je dobio prigodu letjeti u svježe remontiranom hrvatskom zrakoplovu MiG-21 u kojemu se tijekom leta ispovraćao i tako letjelicu na izvjesno vrijeme prizemljio zbog detaljnog pranja kokpita.

I.K.
Foto: MORH

Pročitajte više