Glavaš podnio kaznenu prijavu protiv Gordane Rusak, USKOK preuzima slučaj

Foto: FAH, Index

USKOK je zaprimio kaznenu prijavu protiv Gordane Rusak zbog trgovanja političkim položajem te će izvršiti potrebne uvide oko tog slučaja. Kako je za Novu TV potvrdio Branimir Glavaš, on je taj koji je podnio kaznenu prijavu protiv Rusak.

"Zaprimljena je kaznena prijava te je dostavljena nadležnom državnom odvjetništvu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji će postupiti sukladno zakonskim odredbama kao i u drugim predmetima", stoji u odgovoru DORH-a na upit Indexa o slučaju Rusak.

> Rusak tvrdi da nije uvjetovala prelazak u HSU: To su laži, podbadanja i nemoral

> Prgometova zastupnica prešla u HSLS: Tražila 10 tisuća kuna i zaposlenje prijateljice

> Klub zastupnika HSU-a čuva mail od Rusak: "Da! Tražila je od nas zaposlenje i novac"

Podsjetimo, Rusak je kao neovisna kandidatkinja bila na listi MOST-a, zatim je izbacivanjem Drage Prgometa prešla u HRID, a sada se našla kod zastupnika HSLS-a i BUZ-a. Kako doznaje Index, Rusak se nudila i zastupnicima umirovljenika, konkretno Silvanu Hrelji, a imala je i posebnu lista zahtjeva.

Jedan od zahtjeva je izdvajanje oko 10 tisuća kuna mjesečno u zaseban fond s kojim bi Rusak mogla raspolagati za "provedbu znanstvenih projekata". Drugi zahtjev vezan je uz zapošljavanje Sanele Dropulić s minimalnom plaćom od 10 tisuća kuna mjesečno te podpredsjedništvo u klubu zastupnika.

"Zastupnica Gordana Rusak je od saborskog Kluba zastupnika HSU i NL Stipe Petrina tražila, između ostalog, zapošljavanje Sanele Dropulić i novčani iznos kojim bi raspolagala u okviru svojih projekata iz područja obrazovanja i znanost", tvrdi glasnogovornik Hrvatske stranke umirovljenika Jurica Galešić pokazujući nam mail koji je stigao sa službene adrese Rusak.


"Ona i Hrelja imali su razgovor o tome da pređe u klub zastupnika, a Rusak je rekla da ima posebne zahtjeve. Nakon razgovora poslala je i mail tajnici Kluba, a nakon vrlo kratke analize zahtjeva Hrelja je nazvao i rekao da se zahtjevima ne može udobrovoljiti", kaže Galešić dodajući kako je priča bila gotova  12. siječnja ove godine kada su odbijeni zahtjevi Rusak.

Mail je odaslan 12. siječnja sa službene adrese Rusak kojeg koristi na Prirodoslovno-matematičkom Fakultetu, a primila ga je Dubravka Barić, tajnica Kluba. Hrelja je desetak minuta nakon primitka maila odbio zahtjeve.

"HSU je prijedlog zastupnice Rusak odbio jer je tehnički, zakonski i na svaki drugi način nemoguće udovoljiti zahtjevima. Osim toga, zahtjevi su izraz potpune neinformiranosti o tome što je zapravo Klub zastupnika u Saboru. Žalimo zbog nastale situacije, ali na ovakvu trgovinu nismo mogli pristati", kaže Galešić.

"Toliko laži, podbadanja i nemorala u jednom danu nisam doživjela u čitavom svom životu", kazala je Rusak Hini.

Pročitajte više