Podravka je mađarskoj OTP banci dužna četiri milijuna eura

PODRAVKA do kraja ožujka mora podmiriti dug od 3,91 milijun nepokrivenih potraživanja mađarskoj OTP banci, izjavio je hrvatskim novinarima generalni direktor banke Sandor Csanyi.

On je objasnio da je investicijska banka Merrill Lynch financirala akviziciju dionica Podravke od strane tvrtke Fima Amy za kupnju 10,64 posto dionica Podravke 2007. godine. Pokriće kredita, ugovorenog na tri godine, bile su dionice Podravke. Aranžman je bio povezan s cijenom dionica Podravke koja je prošle godine pala, pa je kredit ostao bez pokrića, a Merrill Lynch je razmišljao o prodaji dionica međunarodnim ulagačima. No u tom je trenutku transakciju od Merril Lyncha na izričit zahtjev Fime preuzela OTP banka, a dionice Podravke i dalje su služile kao pokriće.

Prema tom dogovoru, u slučaju da kredit ne bude uredno vraćan, OTP može steći dionice Podravke. Glavnica po tom kreditu iznosi 35,55 milijuna eura, a kamata je 1,16 milijuna eura, odnosno u ovom trenutku ukupno potraživanje OTP banke iznosi 36,71 milijun eura. Tržišna vrijednost paketa dionica 16. ožujka je iznosila 26,47 milijuna eura, a uz dodatne garancije pokriveno je ukupno 32,80 milijuna eura. Podravka je kao predujam do sada uplatila 6,32 milijuna eura, a do kraja ožujka morala bi uplatiti još 3,91 milijun eura nepokrivenih potraživanja.

Način podmirenja dugova dogovorit će se sljedećeg tjedna u Budimpešti

Vodstvo Podravke će sljedećeg tjedna u Budimpešti s predstavnicima OTP-a pokušati dogovoriti način podmirenja dugova, izjavio je Csanyi i dodao kako je cijena dionica Podravke u međuvremenu porasla i blizu je toga da dug bude pokriven u cijelosti. "Za nas je ovo dobro pokrivena tržišna transakcija, čak i za preostala četiri milijuna imamo pokriće iz drugih izvora", tvrdi Csanyi.

Na pitanje novinara kakva je uloga mađarske naftne kompanije MOL u ovoj transakciji, koji je jamac provedbe transakcije, poslovodstvo OTP-a nije odgovorilo, a na zahtjev hrvatskih novinara da preciziraju jesu li dionice Ine bile opcija za pokriće kredita, odgovoreno je kako one nisu spomenute u ugovoru, ali da ugovor ne isključuje tu mogućnost jer se dionice Ine mogu kupiti na burzi. OTP bi, dodaje Csanyi, prihvatio i druge likvidne dionice kao pokriće kredita.

Csanyi je također kazao kako u trenutku preuzimanja transakcije menadžment OTP banke nije bio svjestan činjenice da su zapravo financijski potpomagali kazneno djelo, zbog kojeg je skupina hrvatskih menadžera završila u pritvoru, a dodao je i kako vjeruje da u tom trenutku toga nisu bile svjesne ni hrvatske vlasti, jer bi u suprotnom svi osumnjičeni menadžeri već tada završili u pritvoru.

"Mi smo se usredotočili na transakciju, da budemo sigurni u pokriće potraživanja i usklađenost s propisima mađarskih nadzornika. Ako je bilo sumnji da je riječ o ikakvim osobnim transakcijama, htio bih ih ukloniti. Transakcija je obavljena uz nadzor međunarodnih revizora", rekao je Csanyi.

Pročitajte više