Podrška ministarstava zakonu o pravu na informaciju 17 nevladinih udruga

PREDSTAVNICI ministarstava kulture, pravosuđa i europskih integracija te Vijeća Europe podržali su danas na seminaru "Javnost ima pravo znati" Nacrt zakona o pravu na pristup informacijama koji je pripremilo 17 nevladinih udruga.

Zakonom o pravu na pristup informacijama oživotvoruje se ustavno načelo i jedno do temeljnih prava građana na dostupnost informacija koje su u posjedu tijela državne vlasti, a za uskratu informacije predviđene su kazne.

Inicijativi za njegovo donošenje, koju su prije godinu dana pokrenuli Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava i Vijeće Europe, pridružilo se još 16 nevladinih udruga.

Ministar kulture Antun Vujić smatra Nacrt tog zakona dragocjenim i dobrodošlim. Dodao je da će taj vrlo uredan Nacrt, koji je na inicijativu civilnog društva izradila skupina profesora sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, koristiti Vladi u pripremi zakona, s čijim se donošenjem kasni.

Vujić je ustvrdio da nema kolizije između sadržaja Nacrta zakona i namjera Vlade da kroz niz zakona sustav državne uprave učini otvorenijim i transparentnijim stavljanjem građanima i novinarima na raspolaganje informacije koje posjeduje.

Transparentnost i dostupnost informacija u odlučivanju tijela državne uprave, što se, kako tvrdi Vujić, kao način rada već primjenjuje u Ministarstvu kulture, po njegovu mišljenju preduvjet su za donošenje dobrih, učinkovitih i pravednih odluka.

Pomoćnik ministrice pravosuđa Dubravo Palijaš najavio je da bi Zakon o pravu na informaciju trebao biti donesen prije izbora. Izvijestio je da je Ministarstvo počelo izradu zakona i da je Nacrt nevladinih udruga vrijedan doprinos njegovoj izradi.

Tatjana Radović, pomoćnica ministra za europske integracije, napomenula je da je zakonsko uređenje dostupnosti informacija jedna od brojnih obveza koje treba ispuniti na putu u punopravno članstvo u Europsku uniju.

Mario Oetheimer iz Odjela za informiranje Vijeća Europe pohvalo je Nacrt, dodavši kako nije iznenađen ni podrškom vlasti njegovu donošenju. Upozorio je međutim da će biti puno teže primijeniti zakon jer to zahtijeva i promjenu navika i mentaliteta državne uprave.

Nacrt Zakona o pravu na pristup informacijama podrobno su predstavili njegovi autori sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar, Đorđe Gardašević i Viktor Gotovac.

Pročitajte više