Poduzetnik odlučio preseliti u Dublin: Planiram ostati i odgajati male Irce

Foto: N1

PODUZETNIK Josip Almaši napušta Hrvatsku i seli u Irsku.

Poslovanje njegove tvrtke, koja se bavi open-source elektronikom, na tragu koncepata Raspberry Pi i Arduino, 3D printerima, već je dijelom preselio u Dublin.

Nenormalan porez

Gostujući u emisiji TNT na N1, rekao je kako je porez ovdje postao nenormalan.

"Poslovanje sam dijelom preselio u Dublin. Zašto? Ovdje je porezno opterećenje je nenormalno. PDV se plaća unaprijed, prije nego što je dodana vrijednost nastala, porez na dobit. Firma ne može tako rasti", rekao je Almaši.

Seli se s obitelji, a radnici mu ostaju. Dobit će vjerojatno otići u Irsku, govori on, i to zbog poreznih davanja.

"Ne možemo vlastita sredstva reinvestirati", rekao je, mada, po njemu, nije ključno bilo ukidanje porezne olakšice na reinvestiranu dobit.

"Ta olakšica nije bila nikakva. Ja govorim o zadržanoj, a ne o reinvestiranoj, koja povećava osnivački kapital firme. To je dobit firme koja se investira u robe, usluge, plaće", kaže poduzetnik.

Nije zabavno odrasti u bijedi

Rekao je kako očekuje blagodati od Irske zato jer će porez na dobit iznositi 0% prve tri godine.

"Nakon toga 12,5, a ako prijavite patent 6,25 posto", rekao je Almaši. Ali zato bi zarađivali više: ovdje je porezno opterećenje 65%, a u Irskoj prve tri godine 23%.

"Odrasti u bijedi nikome nije zabavno. Iako sam ja uspješan poduzetnik, to je sveprisutno. Ovdje je milijun ljudi ostalo bez svojih primanja, a da ne kažem da hrvatsko školstvo nije školstvo već indoktrinacija. Ne želim da moja djeca prolaze indoktrinacije, već da se obrazuju i razvijaju", kaže Almaši.

Odgajati male Irce

Upitan znači li to ostanak u Irskoj, odgovorio je potvrdno.

"Da, da, definitivno. Ostati i odgajati male Irce", rekao je.

"Birokracija je prekrcana glupostima", govori on, "kao i Porezna uprava".

Upitan je li imao isti tretman od Porezne uprave ili Hrvatske gospodarske komore kao i Agrokor, odgovorio je kako je čak poslovao s Agrokorom.

"Nisam primijetio da HGK postoji, ne bih ni znao za njih da ne moram platiti članarinu. S Agrokorom sam čak poslovao. Rekorder je, koliko znam, Konzum s dvije godine neplaćanja računa. Dvije godine mi nisu platili", rekao je.

Todorić je premoćan

Upitan kako bi se on ponio prema tome, odgovorio je kako ne bi tražio naplatu.

"Piši kući propalo. Nisam otpisao dug, ali nema smisla tražiti naplatu, to nema smisla", rekao je.

Na pitanje zašto se Todorića ne blokira ili ne ovrši u takvim slučajevima, rekao je kako je sve povezano.

"Možda zato što kontrolira toliko firmi da ako blokirate Konzum, nećete više moći raditi ni s Jamnicom niti sa bilo kojom drugom firmom. Sve je povezano. Premoćan je da bi se netko usudio zamjeriti mu se".

Almaši je dodao kako u Irskoj još uvijek nije osigurao društvenu bazu, ali očekuje da će se zbog djece brzo sprijateljiti s drugim roditeljima, a tako isto i na poslu.

Pročitajte više